Odp: [AREK87] Zwierzęta tu i tam okiem amatora
Leon007
zgadza się, tyle że na razie modelka jest 8 miesięcznym szczeniakiem i ma czasami różne dziwne pomysły biegania za wszystkim więc mam do niej ograniczone zaufanie.
Z czasem oczywiście pozbędę się tego zbędnego rekwizytu w postaci obroży.
zysk
czy w takim kadrze zdjęcie #12 zyskuje coś ?
Zwracaj uwagę na kierunek światła. Jeśli dobrze widzę, to 12 robiłeś mając słońce z przodu po lewej. Dlatego prawie cały widoczny bok psa jest w cieniu i niewiele da się z tego wyciągnąć (spróbowałem 8-) ). Zysk dał przykład zdjęcia, w którym słońce jest z boku i chyba lekko za plecami. Dzięki temu można zobaczyć subtelności sierści.
To jedna z podstawowych zasad. Oczywiście można fotografować prosto pod słońce, ale świadomie i nie wszystkie tematy.
Mam nadzieję, że dobrze odczytałem cienie na obu zdjęciach, bo inaczej cała misterna teoria w p...u.
12.
Zgadza się. Słońce było po stronie prawego ucha psa.
Kolejna cenna uwaga :) Przyda się! Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
AREK87
zysk
czy w takim kadrze zdjęcie #12 zyskuje coś ?
Wielu kolegów robi świetne fotki zwierzaków.
Lepsze niż moje.Chciałem tylko zwrócić Twoją uwagę na niedoskonałośc fotki.
Porównanie swoje fotki i tej z linku (dzisiejszej)masz ,porównaj.
Futro ,wąsy,oczy,nos.
btw
zwierz na mojej fotce ,to też dziecko:7,5 miesiaca :D .
Nie zyskuje a dodatkowo zrobiło się mydlane - oryginalny bardziej mi się podobał niż crop. Rób zdjęcia w RAW, masz na tym forum poradniki jak wywoływać. Sam jestem amatorem a ten format pozwala na zdecydowanie większa ingerencję i poprawę błędów. Dodatkowo pomyśl o kadrowaniu - zdjęcie 11 jest całkiem fajne, gdyby tylko przesunąć psa lekko w prawo, dodatkowo wyciągnąć z cieni trochę, żeby sierść pod szyją nie tworzyła czarnych plam.
Mam to zdjęcie w formacie RAW bo zapisuje w dwóch formatach tylko ciężko mi się jeszcze w tym formacie przetwarza zdjęcia.
Podesłałem zarówno 11 i 9. Może coś więcej z nich wyciągniesz :)
Przesyłam tak na bardzo szybko zrobione. Dużo więcej da się wyciągnąć, oglądaj innych i ćwicz sam (poradników w sieci pełno). Pierwsza rzecz - za bardzo cropujesz, muszisz wiedzieć już mniej więcej robiąc zdjęcie jak powinien kadr wyglądać, ale to z czasem będziesz łapał. Ja do tej pory zostawiam margines na kadrowanie bo zawsze nie utrafię jakbym chciał ;) Ja bym tak te zdjęcia widział.
9.
9
11.
11
Różnica spora... zdecydowanie na plus Twój punkt widzenia tych zdjęć.
Boogie DZIĘKI!