Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III
Gdy przesiadłem się z APS-C na FF to ewidentnie zabrakło ogniskowej 300mm w posiadanym C70-200/4L. Pierwsza myśl to oczywiście ext. 1.4.
Próby wykazały, że nie chce mi się zapinać i odpinać tego extendera :oops:.
A trzeba go odpinać bo:
- tracę ogniskową 70 mm a robię nią dużo,
- pogarszam jakość na zakresie 100-200,
- tracę światło.
W efekcie zakupiłem C70-300L.
Wydaje mi się, że przy takiej klasy obiektywie jak C70-200/2.8II extender ma sens jak ewidentnie potrzebujemy maksymalnej ogniskowej przez dłuższy czas a nie skaczemy zoomem co klatka.
I nie ma to wiele wspólnego z jakością obrazka ale osobistym nastawieniem.
Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Gdy przesiadłem się z APS-C na FF to ewidentnie zabrakło ogniskowej 300mm w posiadanym C70-200/4L. Pierwsza myśl to oczywiście ext. 1.4.
Próby wykazały, że nie chce mi się zapinać i odpinać tego extendera :oops:.
A trzeba go odpinać bo:
- tracę ogniskową 70 mm a robię nią dużo,
- pogarszam jakość na zakresie 100-200,
- tracę światło.
W efekcie zakupiłem C70-300L.
Wydaje mi się, że przy takiej klasy obiektywie jak C70-200/2.8II extender ma sens jak ewidentnie potrzebujemy maksymalnej ogniskowej przez dłuższy czas a nie skaczemy zoomem co klatka.
I nie ma to wiele wspólnego z jakością obrazka ale osobistym nastawieniem.
Kolega jest leniwy z podpinaniem extendera ;), tak poważnie nie zamierzam pozbywać się szkła (70-200/2.8 II), gdyż w mojej opinii jest najlepszy zoom w tym zakresie w stajni canon i do tego zbyt dużo stracę na zamianie na 70-300L. Extender w moim przypadku ma służyć jako wydłużenie ogniskowej (niezbyt często tego potrzebują, ale czasami przydałoby się). Jak piszesz w Twoim przypadku zdecydowało nastawienie, w moim raczej jestem nastawiony pozytywnie na zakup.