Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D
Ja cenię sobie 28/1.8, ale to szkło tylko dla wyrafinowanych koneserów, więc trzeba wypróbować.
Dokładnie, 28/1.8 miałem przez niedługi okres czasu i wtedy na moim 50D tak średnio to wychodziło.
Szkło odkupiłem od człowieka który go używał na 5D mkII i u niego wszystko cacy chodziło.
Czytałem już kilka opinii, że to szkło właśnie najlepiej współpracuje z pełną klatką, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
co w nim jest dla konesera? mało ostre na 1.8, od 2-2.2 sporo lepiej plus dość kapryśny AF :D
ale i tak je lubię :D
28/1.8 jest (dla prawdziwej sztuki) dosyć ostre w środku nawet na f1.8 a ja nie robię akurat tematów, które wymagaja ostrych rogów na takim otworze. Kolor mi odpowiada, rozmycie świateł i boke też, dobre do zdjęć ulicznych w nocy. AF zależy od egzemplarza ale może być bardzo dobry, przynajmniej z 6d.
Z kropem to jest prawie 45 mm i też bardzo dobre. Tylko mniej plastyki, bo różnica między centrum i rogami mniejsza.
Po dwóch wizytach w sklepie foto wybór ostatecznie padł na C35 f2.0 IS USM. Jeżeli chodzi o AF to w porównaniu do C28 1.8 nie odczułem żadnej różnicy w szybkości ostrzenia, ale odniosłem wrażenie, że miał delikatny FF (być może do ogarnięcie mikrokalibracją). W sklepie podpinałem również Sigme 35 1.4, ale jednak 1k PLN robi różnicę i na moje amatorskie potrzeby, wydaje mi się, że szkło Canona będzie wystarczające, a tą różnicę w cenie postanowiłem wydać na lampę błyskową:)
Budowa obiektywu wydaję się dość solidna, jedyne czego mógłbym się obawiać to szczelina, która się pojawia przy ostrzeniu od strony bagnetu, ale mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu (zasysanie brudu). Z resztą w Sigmie też jest podobna szczelina.
Optycznie w porównaniu do C50 1.8 II, którego też posiadam jest dużo na plus, ale jeszcze muszę się trochę tym szkłem pobawić, żeby stwierdzić, czy jest to w pełni udany zakup.
grek, będziesz Pan zadowolony (jako i ja).
Polecam na ebay'u zamiennik tulipana :)
Wytalkowane z GT-I9100
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
grek, będziesz Pan zadowolony (jako i ja).
Polecam na ebay'u zamiennik tulipana :)
Wytalkowane z GT-I9100
No mam nadzieję:) Tulipana wraz z lampą będę właśnie ściągał z Chin.
I jakby ktoś był zainteresowany to limit na cashback na ten obiektyw nie był jeszcze wyczerpany;)