Mnie np się lepiej trzyma aparat z gripem + 2aku w środku. Ale niestety są też minusy body+grip+lampa to już swoje waży :)
Wersja do druku
Mnie np się lepiej trzyma aparat z gripem + 2aku w środku. Ale niestety są też minusy body+grip+lampa to już swoje waży :)
Grip niespecjalnie się nadaje do współpracy ze statywem. Nie dość, że zmienia środek ciężkości zestawu to jeszcze zmniejsza jego sztywność.
Grip - moim zdaniem - poprawia ergonomię gdy używasz dużych i ciężkich obiektywów, gdy masz duże ręce, gdy dużo fotografujesz w orientacji pionowej.
To chyba nawet dość powszechna opinia.
Nadużyciem jest stwierdzenie że powoduje nieostre zdjęcia ze statywu. Jeśli tak jest to znaczy że statyw jest nieodpowiedni do masy i rozmiarów tego co na nim montujesz.
Z fizycznego punktu widzenia im cięższy zestaw, oraz im większa jest odległość od punktu mocowania do osi obiektywu, tym solidniejszy powinien być statyw.
Gdyby było tak jak pisze Jan Pawlak:
właściciele flagowców nie byli by w stanie zrobić ostrego/szczegółowego zdjęcia ze statywu.
Należałoby posprzedawać w ogóle lustra i nabyć bezlusterkowce oraz pisać wszem i wobec że jeżeli zależy Ci na ostrych... to tylko bezlusterkowiec...
Jan Pawlak pisze o gripach dokręcanych, a nie o korpusach posiadających ten grip na stałe (typu 1D). W przypadku w przypadku gripów dokręcanych i używania statywu lepeij odkręcić ustrojstwo :). Co do wielkości aparatów to ja mam spore ręce, zaryzykuję stwierdzenie że mam duże ręce i wolę fotografować mniejszymi korpusami np. taki 5DmIII odbieram jako zbyt duży i zbyt ciężki, wydaje się że ta poprawa ergonomii to raczej tylko kwestia psychologiczna.
Z punktu widzenia zachowania się na statywie to nie ma różnicy. Przecież między gripem a body nie ma luzu...
Co do wielkości aparatów to też zależy np. co do niego przykręcasz i co fotografujesz.
Przykładowo gdybyś miał fotografować pokazy mody (głównie kadr pionowy) z takim np 70-200 f/2,8 to pewnie wygodniej by Ci było z takim 5d+grip.
Grip - Konieczność czy niepotrzebny dodatek ?
Tak jak inni napisali jest to indywidualna decyzja.
Trzeba spróbować i ocenić namacalnie ...
Ja osobiście nie wyobrażam sobie innego zestawu niż z gripem , pomimo dużej wagi taki zestaw w połączeniu z obiektywem 300 mm trzyma się pewniej w ręku w poziomie , jak i w pionie.
Na dodatek używam jeszcze paska nadgarstkowego co daje jeszcze większy komfort i bezpieczeństwo.
Fakt ,przy przejściu do pionu pasek trzeba odpiąć , ale to jedyna wada takiego zestawu jaką zauważyłem.
Jednak trzeba to samemu przeanalizować , a najlepiej wypróbować i wtedy podjąć decyzję.
Tu na forum tylko można poczytać o wrażeniach tych co są za i tych co przeciw.
pozdrawiam Wojtek
FoCal jest uznanym programem do automatycznej mikroregulacji obiektywów do aparatów.
Tysiące pomiarów dla różnych aparatów i obiektywów i w wyniku sensowne narzędzie.
To autorzy tego oprogramowania zwracają uwagę na problem zwiększania, przez zamocowany grip, wpływu wibracji spowodowanej przez klapniecie lustra/migawki na wynikową ostrość/szczegółowość zdjęcia pogarszaną przez te wibracje przy fotografowaniu ze statywu
,
Remove Battery Grip
A battery grip attached to the camera will significantly increase the effect of mirror/shutter vibration when attached to a tripod. For best results, you should remove the battery grip from your camera when running any FoCal tests.
jp
Przez naście lat we wszystkich swoich aparatach miałem podpięte gripy. Po zakupie 5DII też miałem poczynić taki zakup, ale: 1. oryginał wydał mi się drastycznie drogi 2. żadna z "podróbek" nie wzbudziła mojego zaufania. Tak więc od dłuższego czasu fotografuję bez gripa i jakoś coraz mniej mi go brak. Wygoda przy wykonywaniu zdjęć pionowych jest niewątpliwą zaletą posiadania gripa. Jednak można bez tego żyć. Wiesz kiedy najbardziej mi go brakowało? Podczas fotografowania koncertu w dość dużym ścisku. Nie dlatego, że miałem podpięty jakiś duży obiektyw, a dlatego, że podczas zmieniania orientacji poziomej na pionową musiałem uważać, żeby nie łupnąć łokciem w twarz osoby stojącej po mojej prawej stronie. Z gripem wystarczyłoby przerzucić aparat w dłoni, bez ryzyka uszkodzeń sąsiadów.