Odp: Prośba o pomoc w wyborze aparatu
Cytat:
Zamieszczone przez
szpakus
...Mam dwa konkretne egzemplarze w podobnej cenie - 500d z przebiegiem ok 40k oraz 40d z przebiegiem ok 60k. Oba w dobrym stanie.
Jeśli chodzi o obiektyw, będę używał Tamron 17-50 2.8 oraz, jak kupię, 50 tki.
Tematy - wszystkiego po trochu, z przewagą ślubów i wesel. Tylko foto...
No to kup sobie 40D.
A jak dorobisz się na ślubach i rozwodach to pomyśl o FF. Np 5D mkI.
Tamron jest przeciętny, a Sigma ostra i szybka.
Lampę oczywiście już masz, bo bez niej jak bez ręki.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A jak dorobisz się na ślubach i rozwodach
Na tych rozwodach :) toś mnie rozbawił.
Rozwód to jest nisza jaką powinni wykorzystać marketingowcy :) i fotografowie rozwodowo-ślubni lub ślubno-rozwodowi.
Szczególna uroczystość - warto to uwiecznić. Wpierw w Sądzie później na koniecznej imprezie "wolnościowej" po rozwodzie.
Anegdotka - ROD STEWART stwierdził, że rozwód to sposób jak urwać facetowi jaja przez portfel. Albo jakoś podobnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szpakus
Jedyny problem to hot piksele (białe kropki, na czułościach od ok iso800, czasy ok 1/30). Wychwyciłem to dopiero oglądając na tv. Zrobiłem mapowanie (czyszczenie ręczne matrycy) i wydaje się że jest lepiej, dokładniej sprawdzę wieczorem. Chyba, że macie co do tego jakieś uwagi i spostrzeżenia? Bo to raczej normalne, że takie hoty powstają, tak?
Pozdrawiam
Seba
Wlacz live view i pomecz tym matryce z 5-10min. Jak sie juz rozgrzeje troszke zrob mapowanie. Powinno pomoc. Hoty bedziesz mial na wysokim iso z 30sek expozycja na 100% wiec tym sie nie musisz przejmowac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Oczywiście że nie wszystkie :( Mam jeszcze poczciwe 450D i jeśli coś sknocę w nowym 70D a akurat mi wyjdzie w tym starszym to jednak wtedy nie twierdze, że jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 70D - to ja miałem na myśli i chyba rzeczywiście się nie zrozumieliśmy :? Jeśli uraziłem to sorry. EOT.
Absolutnie nie uraziłeś:)
To ja chyba niepotrzebnie zacząłem z tym 40D, no ale co ja zrobię, że po prostu podoba mi sie ten aparat.;)