Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii
Będe miał rozsterke, czy sprzedać 5dc ( 12-13k przebiegu ) czy nowonabyty 1ds z chęcią zysku :)W sumie posiadam juz 1d2 więc i baterie byłyby jedne :) Waga mnie nie przeraża, ale będe musiał zrobic porównanie jak wygląda obrazek z 5-tki i jedynki :) Żeby te baterie nie były tak archaiczne to było by elegancko, ale sama bateria to połowa wagi piątki :D
I jak wyszło porównanie?
Jeśli chodzi o baterie do 1d2 i 1ds to nie problem... Wystarczy śrubokręt, lutownica i z dunlopów można zrobić wkład... Wytrzymuje do kilku tyś zdjęć wtedy. :)
Miałem 5d2 i 1ds2 zdecydowanie wybieram jedynke. Piatka po za możliwością ustawienia wyższego ISO (bo poziom szumów podobny) no i może wyświetlaczem nie oferuje nam nic lepszego. Jedynka bije ją na głowe w ważniejszych kwestiach. Aku to żaden problem nawet jeśli nie chcesz sam lutowac jest jeszcze allegro gdzie zamiennik masz za 90zł. Ja swoją jedynke zamieniłem dopiero 5d3 i załuje bo mogłem kupić drugie 1ds3
Oczywiście 1dsII. Baterie żaden problem. Mozliwość korzystania z bocznych punktów af i zapamiętywania ich - nieoceniona w reporterce.
^^ a to w 2014 można było jeszcze kupić mk2 jako nowe? Licz się z kosztem wymiany migawki lub całego mirror boxu (800-1400) oraz/lub przycisku (100-200) ale przy wymianie obu chyba to drugie dużo tańsze.
Wygląda też na to, że aparat był już serwisowany - ślady kleju (plomba gwarancyjna?), ślady na śrubkach. Warto sprawdzić co konkretnie było naprawiane.
W 2014 roku można było kupić 5DII nowe w sklepie. Śladów na śrubkach nie widzę, co najwyżej jeśli już to na dwóch. Chociaż równie dobrze to jakiś brud. Jednak z takim przebiegiem migawki nie ryzykowałbym zakupu, pomimo, że 5DII to wół roboczy prawie nie do zdarcia.
Kwestia co komu potrzeba i jak dalece wrażliwy jest na celność AF. Mocno zużyta pucha 5D MK II celność AF na poziomie 10% według moich oczekiwań. 1Ds MK II z przebiegiem pow 200tys. celność AF na poziomie 80%. Do ISO 1250 1Ds MK II całkowicie używalne. 5D MK II oferuje większe iso, ale spadek detali niestety bardzo zauważalny już od ISO 800. Ale to jak pisałem, zależy co komu potrzeba. Cenowo można bardzo przyzwoicie obie puszki dziś dostać.