Odp: Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?
To jak ze ślubami. Człowiek się narobi, a i tak często słyszy - "jeden dzień popstrykasz fotki, jeszcze się najesz na weselu i skasujesz tyle co ja przez cały miesiąc w robocie". Ludzie są totalnie nieświadomi na czym praca fotografa polega i jakie koszty generuje. Mowa oczywiście o działalności legalnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
briho
Ludzie są totalnie nieświadomi na czym praca fotografa polega i jakie koszty generuje.
To dotyczy kazdej dzialalnosci, nie tylko fotografa slubnego.
Zobacz tutaj: http://www.canon-board.info/plenery-...4/#post1242076
1199*6/18 = 400PLN/h - to tyle co "slubniak" zarabia za dwa dni wesela ;) :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Tak z ciekawości zapytam. 350zł za godzinę w kościele to jest aż tak niska stawka?
moim zdaniem tak....
nie widziałem gotowych prac tego Pana ale 350zł (nie wiem czy w tej cenie były jakieś odbitki) to jest bardzo niska stawka za ambitne podejście do tematu.
(ambitne znaczy : backup puszki, lamp, obiektywów, opłacone podatki, komputer , oprogramowanie,samochód, edycja materiału)
pozdrawiam
Paweł
nawet jezeli 350 zł za godzine to jest płacone tylko za to kiedy fotograf fotografuje :) ja kiedys dla klienta zrobilem wyliczenie godzinowe za to co pracuje w dniu slubu, podczas obróbki, projektu dvd oraz fotoksiazki,dojazdu itp itd i w sumie usmiechnął się i wziął cene z cennika :D
Miałem ochotę poczytać na temat ,,zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia'', a tu raptem jeden post w temacie (!) Reszta - biadolenie nie na temat :( Szukajcie, lecz nie zawsze znajdziecie...
Jak zwykle :) Temat inny a debata na inny temat. Po coś takiego prowadzić i debatować. Było minęło, zamotany fotograf popsuł sobie opinię i tyle. Dla mnie to tyle. Otworzyłem wątek z myślą że dowiem się czegoś o lampach i ustawieniu, a jak zwykle dowiedziałem się o żalach i niesmaku.
Pozdrawiam autora.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Jak zwykle :) Temat inny a debata na inny temat. Po coś takiego prowadzić i debatować. Było minęło, zamotany fotograf popsuł sobie opinię i tyle. Dla mnie to tyle. Otworzyłem wątek z myślą że dowiem się czegoś o lampach i ustawieniu, a jak zwykle dowiedziałem się o żalach i niesmaku.
Pozdrawiam autora.
ależ drogi marcinie, pytaj, hulaj dusza , po to jes temat :)
Na pytanie cięzko odpowiedzieć z prostych przyczyn, wszystko zależy od tego jak i to kościół, jaka godzina , jaka pogoda, czy dobrze doświetlony, czy w tym czasie będą zapalone światła, czy sąto żólte żarówki czy białe świetlówki. Moim zdaniem nie ma jednych sensownych ustawień, po to własnie wcześniej jedziesz do kościoła aby porozmawiać z księdziem który , udziela bądź nie zgody na fotografowanie z lampą. Dalej już sam wszystko musisz sprawdzić metodą prób i błędów. Jeżeli znasz podstawy fotografii oraz tego jak używać lampy błyskowej oraz kompensacji ekspozycji to jest to chwila czasu. Ja bym ustawił najpier iso zeby potem nie ganiać, jako że w kościele ciemno to pewnie coś koło iso 800-1200 , a potem bym schował lampę bo jeszcze nie miałem ślubu który w połączeniu FF i niekoniecznie najjaśniejsze szkło, dawało rade. Jeżeli nie to dalej dobrałbym czas otwarcia migawki jakies 1/125 minimum , potem już F wedle życzenia, i tego jaki masz obiektyw, no i patrzysz jak bardzo jest niedoświetlone lub doświetlone, Lampa na eTTL i kompensujesz +/- tyle ile pokazuje ci drabinka światła. Wg. tego co widzisz po zrobieniu zdjecia mozesz bawić się efektem, np podbijają iso i wydłużajac czas otwarcia np do 1/60 (kiedy młodzi siedzą) można lampą co najwyzej lekko doświetlić zeby nie waliło po oczach.
Moim zdaniem warto jezeli chcesz sie bawić zainwestować w FF, i nie wierzmy w opowieści o tym że crop spokojnie da rade. Moja prosta rada , kup FF, fajne jasne szkło, olej lampe w kościele, miej świetne foty z fajną rozpiętością tonalną i do tego bez specjalnego stresu o to jak jescze lampe ustawić. :) wiecej pytan?
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
wiecej pytan?
"A jak myślicie, czy 6D z 35L i 85L będzie odpowiednim zestawem do robienia zdjęć ślubnych?"
;)
To takie never ending story...
Wydaje mi się, że oprócz samej techniki, ustawień itd itd, to też kwestia poczucia estetyki, chęci posiadania własnego stylu i ogólnie własnego fotograficznego "ja". Jedni wolą robić z lampą, mieć dobrze doświetlone zdjęcie na wielu polach, nie bawią się z obróbką zbyt dużo, a inni idą w jakiś tam klimat, bawią się kolorkami, nie spłaszczają zdjęć flashem. W szukaniu własnego stylu, uważam że warto inspirować się pracami innych, szukaniu w nich tego co Tobie się będzie podobało i później pozostaje już tylko... praktyka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
"A jak myślicie, czy 6D z 35L i 85L będzie odpowiednim zestawem do robienia zdjęć ślubnych?"
tak :)