Odp: Wybór zestawu z 450D
ojej, nie mogę edytować.
i już wybór jest konkretny.
oto body:
CANON 40D / body Warszawa Praga-PoĹudnie ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Przebieg chyba przyjemny, bo większość w tej cenie ma przebiegi rzędu 70-115 tys. wszystko dobrze?
i obiektyw:
ten jest chyba pierwszą wersją? Obiektyw CANON EF S55-250 mm f/4-5.6 IS PoznaĹ Nowe Miasto ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) więc chyba nie ten.
ale ten to "na pewno ten" który mam kupić: Canon Obiektyw EF-S 55-250 mm IS II NOWY MODEL VAT (4444085876) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
No i wybrałaś - 40D i 55-250 II IS. Kupuj i rób foty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Isabelle
na czymś uczyć się trzeba ;)
z 450D fajne zestawy wypatrzyłam, ale to tylko i wyłącznie celowanie na ślepo było np :
Canon 450D + obiektyw EFS 55-250 +grip. (4441298269) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
z początkami z fotografią jest ten kłopot, że... nie wiadomo co będzie tak naprawdę potrzebne. Nie ma się obycia ze sprzętem. Ja też nie celuję w "artyzm", a w hobbystyczną zabawę plus pamiątki. małpką zabawa przynosiła mi dużo przyjemności, ale wkurzało mnie, że aby uzyskać zdjęcie takie, jakie chcę zrobić muszę toczyć wojnę ze sprzętem. nie robię zdjęć ambitnych, dopiero się uczę. Teraz staram się wojować z kompozycją, bo widzę, że często mi tego brakowało.
banan82 nie do końca rozumiem skąd to ślinienie. tylko kwestia szybszego ostrzenia?
Moze nawet nie ostrzenia bo teraz lustrzanki maja napawde szybkie i dobre AF (moze poza 5Dmk I& II hahaha).
Kwestia tego ze czlowiek sobie pluje w brode ze to takie male i chce sie miec wieksze:)
Jesli ma to byc twoj pierwszy aparat, oczywiscie, nada sie idealnie na potrzeby amatora. Mowie tylko ze za niewiele wieksze pieniadze mozna miec troche wieksze, wygodniejsze i lepiej lezace w dloni body.
xxxD jest swietna seria, nie zrozum mnie zle, ale ja tylko opisalem swoje wlasne doswiadczenia. Po zakupie 400D, niecale dwa miesiace pozniej mialem 30D ze wzgledu na ergonomie tamtego(tylko dlatego).
no nic, zaklepałam już 40D, więc nie bedę patrzeć w stronę 450d, bo mam już dość siedzenia i porównywania ;)
mam tylko nadzieję, że będzie lżejszy niż 20d, bo umrę ;)
RobertOn
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Brakowało mi chyba konkretnego stwierdzenia "bierz to i to".
Ten link do obiektywu z tablicy to jest pierwsza wersja, dobrze rozumiem? jeśli na pudełku w tle nie ma " II" to to jest fe i mam wziąć ten nowy z allegro, tak?
Nowy to nowy. Pierwsza wersja ma taki srebrny pasek.
Obiektyw 55-250 doczekał się wersji STM, ale weź ten z alledrogo, to druga wersja, miałem i było całkiem dobrze.
Isabelle - dobry wybor. Optymalny:)
Co do obiektywow tele - prawda jest taka ze o ile na poczatku chcesz "tylko zoomowac", to po jakims czasie, o ile nie bedziesz miala konkretnych zamiarow fotograficznych (ptaki, przyroda z bliska, ciasne krajobrazy), zoom zacznie czesciej ladowac w szufladzie i zaczniesz sie rozgladac za szerszymi, jasniejszymi stalkami (niekoniecznie drogimi):)
I'm just sayin' :)
EOS 40D to fajny aparat i na oczywiscie lepszy niz 450D. Wiec osobiscie wolalbym kupic 40'tke w dobrym stanie.
Co do obiektywow, jak sama piszesz nie wiesz co Ci bedzie potrzebne, wiec... kup kita i zobacz co sie dzieje. Jesli bedziesz chciala zoom, dokupisz go pozniej. Moze jasne stalki beda tym czego potrzebujesz? Nie kupuj masy sprzetu na poczatek bo sie pogubisz, a Twoim nastepnym problemem bedzie czyszczenie matrycy.
Wybadaj teren z kitem i decyduj. Dzis kupno szkla za 2000zl to abstrakcja, jutro jak sie wciagniesz rzeczywistosc - kto wie.
Powodzenia.
banan82
szczerze mówiąc... lubię ciasno. Moje zdjęcia są tylko i wyłącznie dla mnie, nie muszę wpasowywać się w to co podoba się klientowi czy co się nadaje do publikacji.
lubię takie kadry:
(małpka, ciemna hala, deszczowo)
(małpka, dość pochmurnie, duży zoom)
(małpka, światło z okna)
(20d + sigma)
jak widać - potrzebuję po prostu aparatu do cykania "rodzinnego". Nie mam talentu i pewnie nigdy nie będę robić zdjęć wybitnych, więc nie celuję nawet w to. chciałabym mieć po prostu zabawę z latania za córką i robienia jej zdjęć na ścianę do przedpokoju.
stałki na pewno chcę spróbować. Ale najpierw muszę sprawdzić JAKIEJ stałki chcę ;)
RobertON
błagam, nie mów mi o innych wersjach ;) niechaj to szybko ostrzy i da mi frajdę ;)
Znowu wychodzi na to że XXXD nie da się zdjęć robić, tak samo jak 5D nie nadaje się zupełnie do sportu ;-) Miałem 1000D jako pierwsze lustro i jak bym na to forum nie wchodził to bym serio nie wiedział że tym się zdjęć nie da robić. Isabelle ktoś kogo uważasz za wzór do naśladowania na tym forum strzela foty właśnie 450D. Twoja decyzja i Twoje pieniądze;-)
xxxD to bardzo dobra seria, zreszta....trudno teraz mowic o jakimkolwiek modelu ze jest kiepski. Wpominalem tylko i wylacznie gabaryty aparatu. Wielu osobom ta "malutkosc" puszek z tej serii troche przeszkadza.
Tak samo dobre zdjecia zrobi nawet i 350D jak i 40D.
Haze - 5D nadaje sie idealnie do sportu ale mk3:), pozostale modele...coz, sprawa dyskusyjna, na pewno niektorym sie udalo focic nimi sport:)