Odp: Canon 17-55 f/2.8 IS USM czy Sigma 18-35 f/1.8 DC HSM
Dzięki wielkie za wszystkie opinie i doradzanie.
Pomysł z kupieniem 6D najlepiej mi sie podoba:-). Może zrobimy jakaś zrzutke?
A tak poważnie to chetnie bym 6d przygarnal. Ale kwestia finansowa.. To duzy proble...
Jak sprzedam csly sprzet ktory mam to może by na 35 starczylo... O ile ktos to kupi, a kupno 6D to juz spory wydatek jak na amatora...
Panowie niedawno kupiłem sigme 18-35 1.8. Mam body canon 70D i mikroregulacja nic nie dała. Mam wysłać do serwisu Sigmy wraz z body bo trafia żadko. Występuje BF i FF co robić thx za odp
Cytat:
Zamieszczone przez
janko31
Mam wysłać do serwisu Sigmy wraz z body bo trafia rzadko.
Oczywiście.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Oczywiście.
Myślisz że bedzie ok po ich interwencji. Masz z tym doświadczenie
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Gwarancja jest i to 3 letnia, serwisy są, nawet kupując USB Docka można samemu sobie skalibrować szkiełka. I nikt mi nie wmówi, że nawet nowe szkła Canona nie trzeba wysyłać na kalibrację do serwisu bo to takie mamy teraz czasy.
To ja nie będę próbował nic Ci wmawiać, tylko powiem, że mam tylko nowe szkła i nigdy nie wysyłałem do Canona na kalibrację, poza jednym, ae to był i tak wielki FAIL.
Na tej podstawie wierzę, że przypadki kalibrowalnego FF/BF w nowych szkłach z nowymi puszkami co nie przeszły przez ręce różnych majsterkowiczów pewnie się zdarzaja. Innym. Odpukać.:mrgreen:
Dla mnie problem z dockiem jest taki, że jak się nawet taki słój skalibruje (co nie wszystkim wychodzi), to tylko z jednym body nieprawdaż? A ja mam więcej niż jedno i chcę używać z którym mi się podoba. Mikrokalibracja natomiast mieści się w body, więc nie ma problemu.
Witam,
prosba o porade,
Posiadam 7D + 17-55 2,8 + 24-105 L (nie planuje przesiadki na FF)
Potrzebuje jasne szklo z niskiego zakresu - kosciol, lokale itp.
Zastanawialem sie nad stalka 30mm Sigma 1,4 (w gore beda za waskkie).
..wiec:
Czy poprostu do tego zestawu dokupic S_30mm1,4, czy moze
sprzedac C17-552,8 (z ktorego nie jestem zbyt zadowolony ...- glownie obrazek jaki uzyskuje + pare innych mankamentow) > W to miejsce zakupic 18-35 Sigme 1,8 ?
Poprosze o sugestie..
Dzieki
D.
Z oprownania na DXO wynika, że dla twojego aparatu na miejscu:
1 sigma 18-35mm Art
2 sigma 35mm Art
3 sigma 30mm Art
Podsumowujac do twojego aparatu najlepsza i najbardziej uniwersalna jest sigma 18-35 ART.
Cytat:
Zamieszczone przez
heparo
Witam,
prosba o porade,
Posiadam 7D + 17-55 2,8 + 24-105 L (nie planuje przesiadki na FF)
Potrzebuje jasne szklo z niskiego zakresu - kosciol, lokale itp.
Zastanawialem sie nad stalka 30mm Sigma 1,4 (w gore beda za waskkie).
..wiec:
Czy poprostu do tego zestawu dokupic S_30mm1,4, czy moze
sprzedac C17-552,8 (z ktorego nie jestem zbyt zadowolony ...- glownie obrazek jaki uzyskuje + pare innych mankamentow) > W to miejsce zakupic 18-35 Sigme 1,8 ?
Poprosze o sugestie..
Dzieki
D.
Jakiś czas minął od moich wpisów w tym temacie... Obecnie poradziłbym ci tak:
Dla mnie trochę bez sensu jest posiadanie 24-105L jeśli nie planuje się przesiadki na FF i ma się 17-55 2.8 (efs). No ale skoro nie wspomniałeś o pozbyciu się tej ELKI, a wspomniałeś o tym, że jesteś niezadowolony z 17-55 (i potrzebujesz czegoś jasnego), to ta sigma byłaby idealna - pod warunkiem, że weźmiesz BODY do sklepu i przetestujesz. Niestety są przypadki klientów niezadowolonych nawet po kalibracji.... dlatego wycieczka do sklepu i sprawdzenie byłoby najlepsze aby potem nie narzekać.
Niestety - ze szkieł systemowych CANONA nie ma co polecić poniżej 30mm poza EF 24mm 1.4L II USM, ale ono kosztuje 5600zł.... Sigma to jedyny rozsądny wybór. Mają nawet dla canona teraz chyba w EURO RTV AGD...
Werdykt: Sprzedać 17-55 i kupić sigmę 18-35 1.8. Strata 1mm na szerokim kącie do łyknięcia (choćby dla tego światła) :)
Zobacz: Tłumacz Google
Obecnie gdybym miał dać 3000 zł za obiektyw 17-55 - wolałbym sigmę. Dlaczego: Ma wewnętrzne ogniskowanie i lepsze światło. Poza tym są też narzekania na 17-55 że po kilku latach pada stabilizacja. Nie wiem jaki jest odsetek tych obiektywów z tym, ale są takie głosy.
PS. Z ciekawości zapytam - co nie 'halo' z twoim 17-55, że masz myśli o opchnięciu go?