Odp: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4
",,
Fakt,jeśli niemowlę musi targać sprzęt fotograficzny .............. "
"
:cry:
"yyyyyyyyyyyyyyy
ddałbym, że każdy gram jest wart wart "dłuższego noszenia" :) mnie tam waga nie przeszkadza ;)[/QUOTE]"
Zależy gdzie i jak długo ma się to nosić,
(góry,trekking, nie Himalaje), po kilku godzinach każdy gram się liczy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
a13
Zależy gdzie i jak długo ma się to nosić,
(góry,trekking, nie Himalaje), po kilku godzinach każdy gram się liczy
Nie jestem jakiś Terminator,ale współczuję wszystkim ,walczącym o każdy gram bagażu,
w dziczy takiej jak Karkonosze albo Bieszczady,bez wody i cywilizacji.Cały dzień chodzenia z aparatem !
Weźcie małpkę ,będzie zdecydowanie lżej .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie jestem jakiś Terminator,ale współczuję wszystkim ,walczącym o każdy gram bagażu,
w dziczy takiej jak Karkonosze albo Bieszczady,bez wody i cywilizacji.Cały dzień chodzenia z aparatem !
Eee Bieszczady to moje rodzinne strony a nie żadna dzicz. Jest prąd i nawet woda bieżąca. Ludzie juz nie poluja na przejezdnych. Mamy sklepy
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Bieszczady to moje rodzinne strony a nie żadna dzicz. Jest prąd i nawet woda bieżąca. Ludzie juz nie poluja na przejezdnych. Mamy sklepy
Miło,że nie odebrałeś tego za złośliwość,nie było to moją intencją.Chciałem zwrócić uwagę ,że fotografowanie lustrzanką wraz z targaniem kilku obiektywów w plecaku to przymus targania np 10 kg.
Te kilka lub kilkadziesiąt dekagramów( w tę lub inną stronę) w budżecie ciężaru nie ma znaczenia. I podnoszenie wagi sprzętu jest po prostu:"miałkie" :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ale jakość zdjęć też ma znaczenie a Bieszczady i Pieniny też są wspaniałe :).
Nie wszędzie wjedzie się samochodem lub motorem lub rowerem. Spokojnie :)
Małpkę też "bierzemy" ale gdy się "wspinamy".
EOT
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Miło,że nie odebrałeś tego za złośliwość,nie było to moją intencją.Chciałem zwrócić uwagę ,że fotografowanie lustrzanką wraz z targaniem kilku obiektywów w plecaku to przymus targania np 10 kg.
Te kilka lub kilkadziesiąt dekagramów( w tę lub inną stronę) w budżecie ciężaru nie ma znaczenia. I podnoszenie wagi sprzętu jest po prostu:"miałkie" :lol:
Co do lazenia po gorach ze sprzetem. Plan byl. Wyjde w nocy do chatki puchatka wstane na wschod i zrobie kicza z mglami ze statywu. Plecak kilka szkiel statyw. Nie bylo to ciezkie. Po 3 godzinach marszu zaczalem pluc sobie w brode ze nie zabralem tylko aparatu bez gripa z jednym sloikiem:-)
Ale wracajac do tematu ciezaru tele. Fakt czasem moze przeszkadzac jak sie ma aparat caly dzien w rece :-)
Ale o wywaleniu piwa z plecaka nie pomyślałeś ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Boogie
Ale o wywaleniu piwa z plecaka nie pomyślałeś ;)
Przeciez na gorze umarlbym z pragnienia :-)
wymienilem 4 na 2.8 bez is i byla to jedna z lepszych foto decyzji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MirosławH
Na początku chcę przeprosić jeśli powieliłem temat, niestety nie znalazłem odpowiedzi na trapiące mnie pytanie.
Mianowicie zastanawiam się nad kupnem L-ki 70-200 i tu przychodzi problem którym jest cena.
Zdjęcia robię amatorsko i taki słoik to bardziej zachcianka niż konieczność, dlatego zastanawiam się którą wersję wybrać, serce podpowiada f2.8 a wąż w kieszeni szepcze f4.
Czy moglibyście podpowiedzieć co wybrać?
Zdjęcia robię C7D jeśli taka informacja na coś się przyda.
Pozdrawiam
Mirek
Miałem ten dylemat. Koszt i (mniej ważna dla mnie ale jednak)waga.
Wszystkie (no jakieś 95%) zdjęć od 2002 roku mam na dysku zewnętrznym, w tej chwili zarządza tą bazą LR.
Łatwo było mi sprawdzić, że ponad 85% to zdjęcia z okolic 24-70mm (poprzednio 24-105 i innych) i tylko około 5% to z okolic 200mm.
Dlatego mam 70-200/4 L
Ostatnio, na 15 dniowej wycieczce do Stanów wyciągnąłem z plecaka ten obiektyw tylko 2 razy, 6 zdjęć na 2716. I ten obiektyw jest na prawdę dobry.
jp