nie moje zabawki - nie moja piaskownica, niech donosy piszą ci którzy finansują tych pasibrzuchów...
Wersja do druku
nie moje zabawki - nie moja piaskownica, niech donosy piszą ci którzy finansują tych pasibrzuchów...
Według mnie, za wyznawanie 2 przykazania Starego Zakonu powinien być automatyczny ban dożywotni ze wszystkich forów fotograficznych.:twisted::twisted::twisted:
Wnioskuję o ban z cb dla centura aż się wyprze tego stwierdzenia i nawróci na religię przyjazna fotografii.:evil:
Tego przykazania nikt dzisiaj nie uznaje, i nie praktykuje, jak również innych dziwacznych rzeczy zawartych w tej księdze, nawet Arabowie, i słusznie zostało ono wyrzucone na śmietnik.:lol:
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!"
Tyle, że ten fragment przykazania odnosi się do oddawania czci tymże wizerunkom, a nie jest zakazem ich sporządzania jako takim. Wszak nawet w judaizmie, który przykazanie to wyznaje w całości, a który ze swej istoty bardzo rygorystycznie przestrzega Prawa, wizerunki takie są sporządzane.Cytat:
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!"
Oczywiscie ze w Judaizmie nie ma obrazow Boga, ani obrazom sie czci nie oddaje. Ten fragment w jezyku PL znaczy to co znaczy jest klarownie napisany i nie ma co tutaj kombinowac ze znaczeniem.
To moze temu ksiedzu o te obrazy chodzilo :mrgreen: :lol:
Oczywiście, Polak też może nosić pludry zamiast żupana, ale mi chodziło o "prawdziwych Arabów".... 8-) Wiadomo, że Arab może być nawet wyznawca judaizmu.
A serio, to w żadnym meczecie tradycyjnie nie ma ozdób w postaci figurek, nawet ptaszków czy kwiatków ani nawet listków. Czyli dekoracji, które sa wszędzie indziej, nie w celu czczenia ich, tylko żeby było ładnie. I to jest właśnie napisene w Piśmie - nie rób znaczy nie rób, nie czcij znaczy nie czcij. A jak ktoś sobie uracjonalnia, że ja sobie obrazek powieszę na ścianie, ale nie będę się do niego modlił, to jego sprawa -- napisane jest wyraźnie.
Ano tutaj cytat z Ksiegi Powtorzonego Prawa: "Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich." Najbardziej lubie ta zemste do 3-4 pokolenia (pojecie sprawiedliwosci bylo wtedy inne).. Jak masz pecha to pewnie dlatego ze pradziadek klekal przy ikonie - sorry za offtop ;)
ciekawa dyskusja...8-)
Pewnie chciał schować żeby nikt nie ukradł a teraz ma problem..