Odp: Pomoc w wyborze obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
elduce
cobalt, nie wiem jakich ogniskowych potrzebujesz, mi wystarcza 35 i 85, ale 24L i 50L też bym nie pogardził. Chodzi mi tylko o to, że do 6d praktycznie nie podpinam ciemnych zoomów z f4, bo według mnie obrazek na tym traci i szkoda potencjału matrycy. Pamiętaj, tylko, ze to mój styl fotografowania, Ty możesz mieć zupełnie inny. Na pewno jak bym miał wybierać pomiędzy canonem 24-70 f2.8L i 24-105 f4L, to wybrałbym właśnie ze względu na światło ten pierwszy.
Przerabiałem już ciemne obiektywy np Tamron 70-300/4,0-5,6 VC USD i Canona 55-250/4-5,6 i jestem tego samego zdania co Ty. Nie warto wchodzić w ciemniejsze niż f/2,8. Najlepszym przykładem jest Canon 70-200/2,8 i bliźniak f/4,0. Całkiem inne rozmycie na długim końcu i odcięcie od tła.
Reasumując jak już pisałem kupiłem Canona 5dIII oraz 24-70 f4 IS - tak bardziej na wycieczki wiem że światło 4 ale na wycieczki myślę że wystarczy. Posiadam również Canona 70-200 f4 IS chodziło również o gabaryty (ver 2.8 droższa i cięższa) i wycieczki.
Dokupiłem Canona 85 1.8 i posiadam Canon 100 2.8 macro i Canon 50 1.4 myśle że zestaw super. Teraz będę polował na coś jasnego i szerokiego.
Sigma 35 f1.4 albo coś cano-nowskiego 16-35 2.8 II, Tokina 16 - 28 2.8
Co jeszcze polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez jarekczkrak
Co jeszcze polecacie?
Zdjęcia robić.
... Nie wiem czy dobrze trafiłam - ale czy ktoś z was może mi polecić przejściówkę do używania obiektywów z mocowaniem PK do mark III ? z góry bardzo dziękuję :)
--- Kolejny post ---
... Nie wiem czy dobrze trafiłam - ale czy ktoś z was może mi polecić przejściówkę do używania obiektywów z mocowaniem PK do mark III ? z góry bardzo dziękuję :)
Canon 16-35 f/2.8 L II bardzo fajne szkiełko, użytkowałem z satysfakcją. Obecnie je sprzedaję ponieważ potrzebuję innych ogniskowych. Sigma 35 1.4 to już legenda :) Kwestia potrzeb, zastosowań. Nie wiem czy nie doczytałem czy nie było o tym mowy - do czego potrzbujesz tych szerszych kątów? Ogniskowa 35mm jest bardzo popularna i uniwersalna. Może jeszcze warto rozważyć canona 28 1.8. Posiadam i z doświadczenia również mogę polecić. Ostre, pewne i uniwersalne szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zdjęcia robić.
Oj teraz foce co dziennie. Co ciekawe dawniej przy Canon 30D APSC to 70-200 f4 IS używałem mało teraz to 50% z 24-70 f4 IS i 85 1.8 Ulubiony komplet :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zdjęcia robić.
Oj teraz foce co dziennie. Co ciekawe dawniej przy Canon 30D APSC to 70-200 f4 IS używałem mało teraz to 50% z 24-70 f4 IS i 85 1.8 Ulubiony komplet :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Canon 16-35 f/2.8 L II bardzo fajne szkiełko, użytkowałem z satysfakcją. Obecnie je sprzedaję ponieważ potrzebuję innych ogniskowych. Sigma 35 1.4 to już legenda :) Kwestia potrzeb, zastosowań. Nie wiem czy nie doczytałem czy nie było o tym mowy - do czego potrzbujesz tych szerszych kątów? Ogniskowa 35mm jest bardzo popularna i uniwersalna. Może jeszcze warto rozważyć canona 28 1.8. Posiadam i z doświadczenia również mogę polecić. Ostre, pewne i uniwersalne szkło.
Przy Canon 30D miałem C10-22 i lubiłem szerokie pejzaże jakieś wysepki, lasy pomieszczenia z lampą..... ale jednocześnie przy FF 24 zauważyłem to dość szeroko, wiec myślę coś wypośrodkować i kupić coś miedzy szeroko i jasno nawet i Lkę
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Przy Canon 30D miałem C10-22 i lubiłem szerokie pejzaże jakieś wysepki, lasy pomieszczenia z lampą..... ale jednocześnie przy FF 24 zauważyłem to dość szeroko, wiec myślę coś wypośrodkować i kupić coś miedzy szeroko i jasno nawet i Lkę
--- Kolejny post ---
Nie wiem dlaczego dublują się posty ?????
--- Kolejny post ---
Nie wiem dlaczego dublują się posty ?????
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Najlepszym przykładem jest Canon 70-200/2,8 i bliźniak f/4,0. Całkiem inne rozmycie na długim końcu i odcięcie od tła.
Jest inne ale całkiem inne to bym nie powiedział, różnica to 1EV, gdyby to było 2 lub 3EV to owszem
F2.8 vs F4 - Canon 70-200mm lenses - YouTube
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Najlepszym przykładem jest Canon 70-200/2,8 i bliźniak f/4,0. Całkiem inne rozmycie na długim końcu i odcięcie od tła.
Jest inne ale całkiem inne to bym nie powiedział, różnica to 1EV, gdyby to było 2 lub 3EV to owszem
http://www.youtube.com/watch?v=n_g2JRj-V-E
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie warto wchodzić w ciemniejsze niż f/2,8. Najlepszym przykładem jest Canon 70-200/2,8 i bliźniak f/4,0. Całkiem inne rozmycie na długim końcu i odcięcie od tła.
Akurat używam obu, 1EV daje różnicę w rozmyciu i separacji planów, ale 2.8 to też w sumie ciemnica ;) jest.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie warto wchodzić w ciemniejsze niż f/2,8. Najlepszym przykładem jest Canon 70-200/2,8 i bliźniak f/4,0. Całkiem inne rozmycie na długim końcu i odcięcie od tła.
Akurat używam obu, 1EV daje różnicę w rozmyciu i separacji planów, ale 2.8 to też w sumie ciemnica ;) jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie warto wchodzić w ciemniejsze niż f/2,8
IMHO
To jest duże uproszczenie.
Nie bedę wymieniał swietnie ocenianych obiektywów(długa lista) ze swiatłem 2,8-4.0.
Używałem też 50/1,4 i ta papierowa GO ma naprawdę wąskie zastosowanie, więc zrezygnowałem z nich.
Poproszony o fotki z komunijnego eventu wyżebralem 24-70/2,8 ,a większość fotk poszła :od 4-5,6.
W tym przypadku 24-105/4 L spokojnie byłoby lepsze niż w/w ze wzgledu na zakres.
Mam na myśli przeciętne zaawansowane zastosowanie amatorskie, bo profi tu ani nie pytają ani nie doradzają.
Nie lubię cyferek w fotografii, ale zrobię wyjątek,... sprawdziłem... R
Różnica między 200mm, f4 vs. f2.8 na FF w odległości od obiektu 8m to 11cm.
Tj. głębia ostrości f2.8 ma "grubość" - 0.26m, a f4 - 0.37
--- Kolejny post ---
Nie lubię cyferek w fotografii, ale zrobię wyjątek,... sprawdziłem... R
Różnica między 200mm, f4 vs. f2.8 na FF w odległości od obiektu 8m to 11cm.
Tj. głębia ostrości f2.8 ma "grubość" - 0.26m, a f4 - 0.37