inaczej, nie wykorzystujesz jego potencjału ;)
ale spoko z każda sesją skill rośnie
Wersja do druku
10 najlepsze
11 i 12 - złe kadrowanie (za dużo prawej, za mało lewej, za mało dołu) kompo kadru to podstawa
można kadrować również bardziej odważnie przez czoło itp. ale musi mieć to uzasadnienie w ciasnym portrecie
poza tym idziesz w złą stronę na siłę fotografując w ostrym słońcu w chwili, gdy większość fotografów z niego ucieka :)
szukaj też ciekawego tła, które współgrać będzie z modelką
w ogóle nie przekonuje obróbka w stylu zdjęcia nr. 11, no i uciekanie w B/W oraz w sepię przy portretach w plenerze to MZ duży błąd
masz świetną matrycę (wiem co potrafi :) wykorzystaj barwy i kolory, które generuje i nie psuj ich obróbką ;)
pozwolę sobie Ciebie zacytować: "Co do kolorow to oczywiscie mam z naturalnymi barwami rowniez ale jesli mam 30 fotek tej samej dziewczyny to staram sie je jakos urozmaicac."
i tu popełniasz MZ błąd psując obróbką fajne zdjęcia - idź w naturalne kolory, pokaż emocje oraz dodaj życia komponując kadr pod względem ubioru modelki oraz kolorystyki tła
jak to ktoś kiedyś napisał zdjęcie w BW to jeszcze nie "artyzm" :)
pozdrawiam i życzę kolejnych wielu udanych zdjęć i dobrego światła :)
ps. blenda odbijająca i transparentna przydaje się przy zdjęciach i piękna modelka nie zawsze będzie gwarancją udanych zdjęć ;)
ja czekam na portrety przy oświetleniu z okna, światło się lepiej "rozleje" na twarzach modelek, może zjechany przez wszystkich aspekt sprzętu foto wtedy zacznie odgrywać pozytywną rolę :) (chociaż w sumie nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego :D )
tak jak już zauważyłeś - wywal ten watermark :P
(może zastosuj półprzezroczyste białe (na ciemnym fragmencie) lub czarne (na jasnym fragmencie zdjęcia) logo i bez znaczka copyright oraz mniejsze, dużo mniejsze niż teraz)
moim zdaniem gdybyś bardziej doświetlił twarz , dziewczyna wyszła by o wiele bardziej atrakcyjna , w tym co pokazałeś niestety wygląda to dla mnie słabo, dodatkowo piegi które mogą działaćbardzo pozytywnie akurat z powodu własnie ze twarz jest dość ciemna działają w drugą stronę
Postaram sie wrzucic na dniach inne foty z tej "sesji". Tam z kolei chyba przesadzilem wlasnie z doswietleniem twarzy :) Zobaczymy, sam ocenisz. Pozdrawiam
niedogodnosci z sesji napraw w programie :)
Strasznie szare