Odp: Pomóżcie świeżo upieczonemu Canoniarzowi :)
No to dobra wiadomość :)
To ciężki wybór mnie czeka teraz :D
Mógłbym nawet kupić te :
Filtr Hoya HD CIR-PL DIGITAL 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl oraz Filtr Hoya HD UV 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl,
ale czy warto ? Czy wersje Digital różnią się od zwykłych ?
Jakieś inne cenowo i jakościowo tak samo dobre ?
ostatnio potrzebowałem polara do tele i chyba akustyk narzekał na tą hoyję hd, ostatecznie kupiłem B+W, ale widziałem że ponownie można kupić "stare" pro1 (nie digital) - mam używam, czy shmc dystrybucja hoyi chyba przyspieszyła ruchy.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
STM nie kręci przodem
Ja tylko tłumaczę co znaczy, ze "kreci mordą" :mrgreen:
Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce :)
Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koowall
Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce :)
Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN :)
Do tego, na tym forum (i nie tylko) trzeba się przyzwyczaić ;)
Nie traktuj każdego posta jak prawdy objawionej, opinie będą przeróżne, wnioski musisz wyciągnąć samodzielnie ;)
Osobiście mam parę sztuk Hoya HD (tak UV jak i polarów) i jestem z nich zadowolony (bardzo przyjemne w czyszczeniu). Jak będę kupował kolejny, to też pewnie będzie to Hoya HD.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koowall
testy trzeba czytać między wierszami np. w niemieckich zawsze wyjdzie że hama to świetne filtry, 300zł max to chyba da się zrobić bez specjalnych ograniczeń polar hoya shmc czy marumi mozna kupić za ok 150zł uv będzie tańsza. ja staram się wypowiadać tylko o tym czego sam używałem lub używam.
ale ogólnie rzecz biorąc uv szczególnie do takiego obiektywu to zbędny wydatek.
Nie wiem czy to tradycyjne podjeście, ale UV to jest tylko po to, aby nie uszkodzić/porysować/zabrudzić szkła.
Jeden raz się przydał jak stuknąłem obiektywem w krawędź kadłuba silnika.
Filtry Marumi czy Hoya pewnie wielkiej różnicy nie zrobi.
Polorek, to raczej leszy niż gorszy. Używam Hoya CIR-PL z UV i bez - czyli markieting działa.
Cytat:
Problem jest taki ze dobry polar kosztuje wiecej niz kit.
Z tym, że to jest obiektyw kitowy w wersji STM - a on już nie jest taki bardzo tani.
Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
Skylight natomiast na pewno nie - w cyfrze, gdzie balans bieli można dowolnie regulować, nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu.
Chaos zapanował
Kup UV hoya zielone pudełko wystarczy do kita i super hmc hoya pol cir czarne pudełko, ten polar ma taka ot nie dogodność iż jest wąski, slim i jak masz duże paluchy zgrabiałe to ciężko się tym operuje. Sam filtr jest godny polecenia. Z tej samej serii polar z dopiskiem HD gdzieś w testach porównywałem i nie zbyt poprawnie wypadł. Używałem polarów różnych i były różnice, co do UV hoya zielona i czarna.. ja nie widzę różnic na fotografiach. Może przy jakiejś eLce szerokiej bym zauważył ale takowej nie posiadam.
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
a widziałeś takich co tak robią - ja nie, sam mam ze trzy uv i to takie topowe i o średnicy większej niż 58mm - jednego nigdy nie użyłem, drugi 77mm robi jako nośnik wazeliny jak akurat mam wenę artystyczną, te warstwy (w dużej ilości) antyodblaskowe (za które zapłaciłem) są fantastyczne w tym zastosowaniu ;) - ale ufałka fajna - sprawdza się doskonale.