Odp: Jakie body do Canon EF 85mm f/1.8 USM
Dzięki za uwagi dot. obiektywu. Tu mam jasność. Kupię 50mm 1.4 albo Sigma 30mm 1.4 - nie wiem jeszcze, który obiektyw będzie lepiej współpracował z body, nad którym jeszcze się zastanawiam.
Największy problem z body jaki mam to chciałby, aby dobrze się je trzymało. Bardziej podoba mi się uchwyt Nikon D90(u znajomego) niż 600D(w sklepie).
Kolejna kwestia to ilość punktów krzyżowych - z lektury wynika, że lepiej mieć ich 9 niż 1.
Kolejna to ISO i szumy, nie mam doświadczenia, zdjęć w nocy raczej robić nie będę. Przeglądałem zdjęcia na pixel-peeper z tą sigmą i widzę, że przeważnie ISO jest w zakresie 100-400, czasami 800-1600. Wynika, że body z wyższym ISO nie jest aż tak potrzebne, chyba, że poprawiło się na niższych ISO.
Jeżeli kupiłbym 50D to jest obawa o jego stan, czy się coś nie posypie po jakimś czasie, przeważnie piszecie o migawce. Patrząc na oferty to najniższy przebieg w akceptowalnej dla mnie cenie 1500zł to 30tyś. Teraz nie wiem czy warto kupić takie body czy nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Jeżeli kupiłbym 50D to jest obawa o jego stan, czy się coś nie posypie po jakimś czasie, przeważnie piszecie o migawce. Patrząc na oferty to najniższy przebieg w akceptowalnej dla mnie cenie 1500zł to 30tyś. Teraz nie wiem czy warto kupić takie body czy nie.
Warto, 50D to całkiem dobry aparat, przy czym ISO używalne do max 800, wyżej trzeba drastycznie oszumiać.
Gwarancja producenta na migawkę - do 100.000 kliknięć.
Trzyma się go naprawdę dobrze, choć taki lekki to on znowu nie jest. Mam, używam i nieźle działa, w przeciwieństwie do fotografa :)
Ma bardzo dobry wyświetlacz i więcej funkcjonalności poprzez soft Magic Lantern.
Poczytaj:
http://www.optyczne.pl/88.3-Test_apa...ytkowanie.html
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Sam mam 50D z przebiegiem około 36k + około 400 samego podniesienia lustra (Tryb Live View). Mam go od roku premiery ( już nie pamiętam) i jedyne co w nim ostatnio robiłem to kalibracja AF do wzorca i czyszczenie.
Wciąż działa bez zarzutu i nawet gdybym kupował inne body, ten bym zostawił... właśnie ze względu na gwarancję migawki do 100k.
Jeśli dobrze utrzymane body, nie spadł i nie ma ukrytych wad, to myślę, że nie masz się co zastanawiać ;)
Szukaj na portalach aukcyjnych. Ja trafiłem 50D z 2 bateriami, 3 kartami pamięci, całym fabrycznym wyposażeniem i plecakiem KATA za 1800 zł. Plecak sprzedałem za 200. Wychodzi coś koło 1600 za to co zostało. A przebieg poniżej 6000 był (sprawdzałem :) ).