Odp: Adobe CC dla fotografow - PS + LR oraz Lightroom Mobile
Ja podobnie jak sfw nie zamierzam wchodzić w CC. Musisz brać pod uwagę, że jeśli wejdziesz będziesz musiał zawsze płacić gdy będziesz chciał korzystać z Photoshopa i to tyle ile podytkuje Ci Adobe. Promocje zachęcają ale to tylko promocje i potem będzie drożej (choć regularna cena CC się zmniejsza bo ludzie na zachodzie mocno się wkurzyli na wynajem narzędzi do pracy). Dla mnie CC jest wogóle nie opłacalne ale ja korzystam z zestawu Standard (4 programy do prac do druku) więc to trochę inna sprawa. Upgrade za 2 tys. zł co trzy lata był zdecydowanie tańszy od 3 tys. rocznie za CC...
Puki co dałem sobie z PS spokój. LR na ipadzie fajny, ale żeby zrobić synchro kolekcji powyżej 100 zdjęć to trzeba czekać całą wieczność. Szybciej na laptopie przelecieć przez zdjęcia, oflagować. Można to zrobuć też ipadem łącząc się zdalnie z komputerem :)
Photoshop Elements nie aż taki ubogi jak się niektórym wydaje.
Myslę, że jak ktoś zarabia pieniądze na fotografii to taki "abonament" jest wskazant. Otherwise, nie bardzo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
JacekMF
Ja podobnie jak sfw nie zamierzam wchodzić w CC. Musisz brać pod uwagę, że jeśli wejdziesz będziesz musiał zawsze płacić gdy będziesz chciał korzystać z Photoshopa i to tyle ile podytkuje Ci Adobe. Promocje zachęcają ale to tylko promocje i potem będzie drożej (choć regularna cena CC się zmniejsza bo ludzie na zachodzie mocno się wkurzyli na wynajem narzędzi do pracy). Dla mnie CC jest wogóle nie opłacalne ale ja korzystam z zestawu Standard (4 programy do prac do druku) więc to trochę inna sprawa. Upgrade za 2 tys. zł co trzy lata był zdecydowanie tańszy od 3 tys. rocznie za CC...
Coś chyba nie tak.
Mam CC, płacę miesięcznie 12,29Euro to x 12 daje około 148 Euro rocznie.
Przyjedź na Śląsk, mamy znacznie tańsze Euro niż u Ciebie gdzie kurs wynosi 20,3 zł/1 Euro
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Coś chyba nie tak.
Czytaj posty, na które odpisujesz. JacekMF wyraźnie pisał, że korzysta z 4 programów. I te, w wersji CC wychodzą drożej niż normalny upgrade.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Czytaj posty, na które odpisujesz. JacekMF wyraźnie pisał, że korzysta z 4 programów. I te, w wersji CC wychodzą drożej niż normalny upgrade.
To chyba nadal mało prawdopodobne, byłoby to sprzeczne z pomysłem na CC
Jedyne co można zarzucić koncepcji CC to "przywiązanie" do Adobe, (internetu itd.)
Z drugiej strony PS CC jest intensywnie wzbogacany o nowe funkcje.
Jak np. Redukcja potrząśnięć lub Wypaczenia perspektywy "dorosną" to będą to wspaniałe narzędzia
jp
A jaki jest Twoim zdaniem pomysł na CC? Pewnie zgodny z marketingiem firmy Adobe: teraz programy są dostępne dla każdego.
Niestety z mojej perspektywy pomysł na CC wygląda tak: ludzie którzy wykonują prace drukowane nie potrzebują ciągłych aktualizacji (dla nich liczy się pewność softu i upgrade wykonują z opóźnieniem, czekają na kilka updatów itp.), korzystają z naszej dobroci (w domyśle Adobe) i wykonują upgrade co 3 lata (nowa wersja pojawiała się przeważnie co 18 miesięcy, jeśli wykona się upgrade przed wyjściem nowszej wersji dostajawało się ją gratis - mając CS4 nie musiałem robić upgrade do CS5 przez 3 lata, dopiero pod koniec okresu kupowałem CS5 i miesiąc później dostawałem CS6 gratis, tak samo było wcześniej: CS2 i CS4 dostałem gratis), ponieważ ta grupa klientów jest spora trzeba to zagospodarować (lub inaczej: wydoić), dajmy iluzję że dajemy więcej (zestaw Master którego nie potrzebują) i zachwycajmy się sobą jacy jesteśmy dobrzy... Ten pomysł spotkał się na zepsutym zachodzie z ogromną falą krytki. Na dpreview starają się nie wspominać o Adobe bo zaraz 500 postów od "hejterów". Zyski Adobe spadają ale twardo trzymają się tego, że nie przywrócą normalnych licencji dla tych którzy ich chcą twierdząc że jest coraz lepiej i wszyscy się cieszą. Wystarczy poczytać posty na ich profilu na fb i widać tą radość od razu.
Kupuję soft Adobe od 12 lat więc mam rozeznanie. Specjalnie dla kogoś liczyłem ścieżkę zakupów i przez 12 lat wydałem 10500 zł (na jedno stanowisko). Na CC przez taki czas musiałbym wydać obecnie ok. 35 tys. zł. Ponad 20 tys. zł więcej. Mam dwa stanowiska 40 tys. do tyłu. Na sofcie pracuję i zarabiam ale takiej podwyżki nie witam z radością.
Potwierdzenie moich słów z poprzedniego postu, upgrade z CS5 do CS6 standard:
Programy :: Adobe :: Pudełka i licencje komercyjne :: Design Standard :: Adobe Creative Suite 6 Design Standard Win/Mac PL upgrade z CS5 - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac 2168 zł (do wykonania gdy miał wyjść CS7, ale już nie wyjdzie - to tylko tak chipotetycznie bo ja już mam CS6)
Cena pełnego CC na stronie Adobe:
Plany członkostwa: Ceny i członkostwa | Adobe Creative Cloud ok. 730 Euro x 4,18 = 3050 zł (liczę to ale podobno kupując na firmę aby dostać fakturę musiałbym kupować wersję dla zespołów za około 1000 E z vatem)
Sam Photoshop z Lightroomem w promocji jest fajny jeśli ktoś potrzebuje. Nawet jako dłuższy trial się sprawdzi. Ale pełne CC dla ludzi którzy go nie potrzebują to porażka i nie zmieni tego marketing Adobe i ludzie cieszący się, że wreszcie ich stać. Ja widzę jak jest źle i jak długo się da zostanę przy CS6. Wodotryski dodane do Photoshopa CC o których wspominasz są dobre na pokazy ale mało kto ich potrzebuje czy korzysta w rzeczywistej pracy.
Jeśli mój post jest za bardzo złośliwy przepraszam. Nie jestem zły na Ciebie ale na Adobe i jak czytam, że jest świetnie to mnie krew zalewa. Dodatkowo nie powinienem tego pisać tutaj bo to forum o sprzęcie Canona i fotografii do której przydaje się Photoshop ale wywołałeś mnie do tablicy pisząc, że to co napisałem jest mało prawdopodobne.
Też kupuję PS od wielu lat i używałem nawet softu z którego powstał LR (mam jeszcze gdzieś w zasobach)
Mam CS6 zdeinstalowane i czeka "na wszelki wypadek".
Mamy inne potrzeby, mogę zrozumieć Twoje "rozterki" ale praktycznie nie masz dużego pola manewru.
Jak nie wykreuje się jakiś silny konkurent klasy Adobe to za parę lat będziesz pod ścianą.
Dla mnie Redukcja potrząśnięć jest sensownym narzędziem, używam go praktycznie do każdego obrabianego do wydruku zdjęcia.
Wstępne wyostrzanie w DPP to "porażka" widoczna na dużych powiększeniach, ustawiłem na 0 i po wywołaniu wstępnie wyostrzam właśnie tą funkcją. Nie zawsze się sprawdza ale mam nadzieję że po poprawkach będzie ok.
Zgadzam się że pełne CC to chyba mało kto umie/potrzebuje.
Ja oceniam swoją znajomość/umiejętności na jakieś 35%
jp