Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić
oczywiście że w trybie M :) choć tyle ogarniam.
przybliżyć można jeszcze troche ok, ale chyba wielkiej różnicy nie zrobi to bo już jest blisko lampa.
a więc wszystko ( prócz czasu) robie ok tylko poprostu błysk za słaby ?
mozliwe ze baterie w lampie sie powoli wyczerpuja i słabiej błyska czy na takie rzeczy nie maja opcji?
Cytat:
Zamieszczone przez
sajgon
wydłużyłam czas bo było za ciemne zdjęcie, najpierw zmieniłam iso ale ileż można... 5 tyś iso to jakas masakra już.
dlaczego pytasz o zdj bez błysku? mi zależy na błysku.
Pytam, bo dla błysku nie ma znaczenia czy będzie 1s czy będzie 1/125s. Jeśli przez wydłużanie czasu uzyskujesz lepszy efekt, to robisz przy świetle ciągłym, a nie przy błysku. Dlatego pytałem, jak wygląda zdjęcie z takimi parametrami bez lampy.
W jakim trybie i z jakimi ustawieniami jest lampa?
nie dzięki wydłużeniu czasu jest lepszy efekt a dzieki zmianie iso.
poprzednie zdj przedmiotów tez ciemnych ale nie czarnych robiłam na 400 iso f 11 1/125 s
minute później czarny przedmiot a na tych ustawieniach strasznie ciemne zdjęcie wychodzi wiec podciągam iso a potem i czas ( wiem ze nie ma wielkiego znaczenia ale próbowałam wszystkiego)
weźmy poprzednie zdj czarnego przedmiotu tez za ciemne, jest 1/125 s f 11 iso 5000 ( z iso 3200 tez daje rade ale w innym ustawieniu buta)
ustawienie lampy + 3 do siły błysku czyli max. (tak samo zresztą jak podczas poprzednich zdj tych przy 400 iso które były ok.)
--- Kolejny post ---
lampa 430 ex w trybie ETTL +3
olśniło mnie :) lampa powinna być w trybie M 1/1 albo cos koło tego i będzie dużo jasniejszy błysk :)
jeszcze nie wiem czy wystarczacjący ale sprawdze. dzięki za pomoc :)
choc dalej mnie zastanawia że przy poprzednich zdj nie było problemu z iso przy tych ustawieniach a przy ostatnim juz tak... chyba itak nie powinno byc az takiej różnicy.
Cytat:
nie dzięki wydłużeniu czasu jest lepszy efekt a dzieki zmianie iso.
Dzięki obu. Jak chcesz "rozjaśnić" obraz (czyli wpuścić do matrycy więcej światła) to wsio kukurydza, czy zwiększysz czułość, czy wydłużysz czas. No chyba, że ciśniesz na automacie, który sam dobiera jeden z parametrów, to wtedy może to być czasem rzeczywiście kłopotliwe, bo automat to automat, robi jak został zaprogramowany...
Zwiększanie ISO rozjaśnia Ci obraz, bo zwiększasz czułość, wydłużenie czasu, czy otwieranie przysłony prowadzi dokładnie do tego samego - matryca rejestruje więcej światła. Przy otwieraniu przysłony zmniejszy Ci się głębia ostrości, więc by ją zachować trzeba wydłużać czas i zwiększac ISO, albo to i to, żeby a ISO w kosmos nie popłynąć ;)
Z ciekawości zapytam po co Ci aż f11? Czarne buty damskie skórzane, półmatowe ( no taka normalna skóra, nie lakierki żadne) na białym tle pstrykałam ISO 320, f5.6 1/20 sek. Fakt, przy świetle dziennym, silnie zmiękczonym i rozproszonym, a nie z lampą w piwnicy, praktycznie bezcieniowo.
wiem jak działa iso, czas i przysłona. tylko nie do konca wiedzialam jak ta lampa działa :P
przysłona spora by miec pewnosc ze bedzie ostry cały plan, mi jakos przy f 8 wychodziły częściowo nieostre buty. co dopiero 5,6.
tak czy siak problem prawdopodobnie juz rozwiązany. (choc dalej dziwi mnie taka różnica w iso)
mam inne pytanie, nie chce juz w nowym dziale pisać, jeśli sie nie obrazicie.
który obiektyw waszym zdaniem do fot produktowej butów lepszy:
canon 50 mm f 1:8
czy canon 24-105 1:4 z serii L ?
Do produktu to lepszy będzie tlit-shift jakiś, bo ustawiasz sobie płaszczyznę ostrości i korygujesz perspektywę jak chcesz.
A na jakiej ogniskowej fotografujesz teraz? Ta pięćdziesiątka to miłe tanie szkiełko, ale może zniekształcać jeśli podejdziesz za blisko, ten zoom to fajny uniwersalny zoom, który będzie miał więcej zastosowań niż fotki butów. Do produktu nie potrzebujesz ani bardzo jasno, ani bardzo blisko, więc generalnie to jeśli nie T-S to w sumie obojętnie co, weź taki, który będzie Tobie pasował jeszcze do innych rzeczy.
A błysk to nie tyle słabe baterie co ten softboks Ci żre kupę światła. Dlatego takie lampki się nie nadają do studia za bardzo i pod modyfikatory.
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
Dzięki obu. Jak chcesz "rozjaśnić" obraz (czyli wpuścić do matrycy więcej światła) to wsio kukurydza, czy zwiększysz czułość, czy wydłużysz czas.
No nie, jeśli się robi w świetle błysku to jednak czas nie gra roli.
No przy błysku na przedmioty na białym tle nie gra roli zbytnio, to fakt, ja bardziej ogólnie tak Panie Kolego.
moze faktycznie zjada sporo softbox ( choc najwiekszy błąd był ettl zamiast M na lampie), przetestuje jak hula lampa w trybie M 1/1 i zobaczymy.
a obiektywy mam oba. pytam z ciekawości który wg was lepszy do tego będzie.
stałki ponoć ostrzejsze, wiec moze nie trzeba bedzie tak przysłony skręcać jak myślicie?
ETTL - i wszystko jasne, tzn. ciemne :D
Jakie są efekty przy M i mocy 1/1?
Jeśli masz za mało światła z błysku, i jesteś w stanie zaciemnić (całkowicie) pomieszczenie, możesz robić metodą "open flash": zgasić światło, otworzyć migawkę, błysnąć tyle razy, ile potrzeba, zamknąć migawkę. Wężyk spustowy się przyda.
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
No przy błysku na przedmioty na białym tle nie gra roli zbytnio, to fakt, ja bardziej ogólnie tak Panie Kolego.
No tak ogólnie to nawet przy czarnych butach na czarnym tle (i białych na białym) czas nie gra roli, jeśli robimy z błyskiem ;)
Obiektyw: 100/2.8 Macro, albo Canon, albo inny producent, podobna ogniskowa i "macro". Ja wiem, że "buty" to nie "buty dla krasnoludków", ale nie zawsze chodzi o skalę 1:1, obiektywy macro są do tego celu lepsze.
-----
Uzupełnienie: jeśli masz obydwa, to co za problem sprawdzić? ;)
Tylko na razie widzę brak podstaw, więc może być problem z poprawną interpretacją wyników.
Poszukaj sobie strony "kalkulator głębi ostrości", ustaw wielkość matrycy, ustaw ogniskową, ustaw odległość od przedmiotu, i zmieniaj wartość przysłony. Zobaczysz jak duża (właściwie jak mała) jest głębia ostrości, i zobaczysz, przy jakiej wartości będzie wystarczająca.