Odp: Dlaczego Canon trzyma tak cenę?:D
Rozumiem "wrodzone lenistwo".
Będę się trzymał tematu foto, choć ciężko się odzwyczaić od wieloletnich nawyków :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Panowie samochodziarze mam propozycję, załóżcie sobie stosowny wątek motoryzacyjny w hydeparku.
Tutaj tymi OT trochę robi się śmietnik, którego z wrodzonego lenistwa nie chce mi się sprzątać 8-).
Żeby nie było OT. Wolę kupić starszy samochód i lepszy aparat
Nie wszystkie modele Canona trzymają cenę przez długi czas. 7D tak, ale 60D już nie. Canon 50D też trzymał się dość dobrze przez klika lat.
Z 7D jest ten problem, że to pierwszy aprat z tej półki i jak na razie o następcy tylko plotkuje się, a na horyzoncie go nawet nie ma. Aparaty z serii xxD czy xxxD wychodzą natomiast co chwilę. Średnio pewnie wyjdzie co rok lub półtora, max 2 lata. Gdy tymczasem 7D na rynku jest 3,5 roku i jeszcze z pół roku możemy poczekać na następcę.
Mam nadzieję, że niebawem jednak będzie następca 7D, to może ceny "starszego" nieco spadną i łatwiej mi będzie kupić 7D.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mam nadzieję, że niebawem jednak będzie następca 7D, to może ceny "starszego" nieco spadną i łatwiej mi będzie kupić 7D.
Mam też nadzieję, ale póki co biorą mnie na wytrzymanie.
Tylko żeby przy okazji następcy nie zrobili jednego kroku do przodu i trzech kroków w bok.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie wszystkie modele Canona trzymają cenę przez długi czas. 7D tak, ale 60D już nie. Canon 50D też trzymał się dość dobrze przez klika lat.
Kiedy kupowałem 60D płaciłem 3400, wtedy 7D kosztował 4500. Teraz 60D można kupić za 1800-2000 a 7D za 2700-3000. Średnio licząc 60D staniał o 1400-1600zł a 7D o 1500-1800. Oczywiście trzeba by było policzyć ceny w dniu premiery, itd a nie w dniu kiedy ja kupowałem aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kiedy kupowałem 60D płaciłem 3400, wtedy 7D kosztował 4500. Teraz 60D można kupić za 1800-2000 a 7D za 2700-3000. Średnio licząc 60D staniał o 1400-1600zł a 7D o 1500-1800. Oczywiście trzeba by było policzyć ceny w dniu premiery, itd a nie w dniu kiedy ja kupowałem aparat.
wydaje mi się, że właśnie porównałeś ceny nowych aparatów z dawnych lat z używkami w obecnych? :>
teraz nowe 60d kosztuje około 2600/2700zł a 7d kosztuje około 4100zł nie wiem jak w dniu premier 60d i 7d (o 7d znalazłem, ze miał kosztować około 2700$, ale nie wiem czy tyle kosztował)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
wydaje mi się, że właśnie porównałeś ceny nowych aparatów z dawnych lat z używkami w obecnych? :>
teraz nowe 60d kosztuje około 2600/2700zł a 7d kosztuje około 4100zł nie wiem jak w dniu premier 60d i 7d (o 7d znalazłem, ze miał kosztować około 2700$, ale nie wiem czy tyle kosztował)
Porównałem ceny nowych do obecnych cen używanych :)