Odp: Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?
w poniedziałek przyjdzie sigma, jak nie będzie BF/FF to też polecę :D
60d już teraz polecam :p
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Salas, czekam na info o Twojej Sigmie. Chciałbym jeszcze spytać, czy posiadając Sigmę 17-50 warto inwestować w Canona 10-22? Pozdrawiam!
ja kupowałem używkę :p z sampli z 1100d nie wyglądało, żeby coś było źle, więc liczę, że u mnie też będzie dobrze :)
Przeglądałem kilka testów, recenzji itd i wybrałem sigmę zamiast tamrona wersji VC :p zobaczymy :) dam znać na pewno :)
Musisz zobaczyć czy 17mm będzie wystarczające :p jak będzie za wąsko to wtedy jak najbardziej warto C 10-22
Cytat:
Zamieszczone przez
Alabama
Ja jeszcze się wtrącę, decyzje w zasadzie podjęłam 60D z kitem a potem zobaczę czego mi trzeba i dokupię.
To ja bym proponował jeszcze rozważyć 15-85 canona. Bardzo dobre szkło i do tego masz szeroki kąt co przy cropie Canona w innych szkłach nie jest takie oczywiste.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To ja bym proponował jeszcze rozważyć 15-85 canona. Bardzo dobre szkło i do tego masz szeroki kąt co przy cropie Canona w innych szkłach nie jest takie oczywiste.
szkło może i dobre, cena już mniej
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cenę bym przełknął, najgorsze tylko, że ma zmienne światło. Mógłbyś napisać, Kolekcjoner lub RobertON, jak zmienia się przysłona w zależności od ogniskowej?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pudi
Budżet 6 tys, z ewentualnym mocnym zaciśnięciem pasa i dozbieraniem kilkuset zł. Ponadto w ciągu roku powinienem uzbierać dodatkowo z 2,5 - 3 tys. na kolejny obiektyw.
Jeśli to ma być coś nowego to 60d bym proponował, tylko zadaj sobie pytanie czy wystarczy Ci matryca aps-c, może warto zastanowić się nad używanym 5dmk2 w dobrym stanie i na początek kupić sobie do tego 50 1.4. Zestaw używany, ale poczciwy i sam teraz poluję na takie pstrykadełko!
Cytat:
Zamieszczone przez
Pudi
Cenę bym przełknął, najgorsze tylko, że ma zmienne światło. Mógłbyś napisać, Kolekcjoner lub RobertON, jak zmienia się przysłona w zależności od ogniskowej?
Proszę uprzejmie - tak to jest mniej więcej:
15-17mm minimalna przysłona to f/3,5;
18-26mm minimalna przysłona to f/4,0;
27-35mm minimalna przysłona to f/4,5;
36-59mm minimalna przysłona to f/5,0
powyżej f/5,6
Zamiast C15-85 polecam rozważyć opcję zakupu T17-50 i C85 1,8
Dzięki, RobertON.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Zamiast C15-85 polecam rozważyć opcję zakupu T17-50 i C85 1,8
Wciąż waham się między C15-85 i S17-50. Kusi jeszcze (przyszłościowo) tandem C 10-22 i 24-105. Tamrona nie brałem specjalnie pod uwagę. Cenę ma on podobną do Sigmy. W czym Tami jest lepszy od Sigmy?