Odp: Wężyk spustowy-jaki wybrac?
Pozwolę się podpiąć pod ten wątek.
Szukam wężyka spustowego do G1x, z interwałometrem.
Trochę się dziwię cenom takich akcesorii, ale każde hobby tanie nie jest.
Czy są jakieś wężyki, których wtyczkę można zamieniać, aby użyć tego samego wężyka z 5d3?
Kilka postów wyżej podałam linka do super wężyka z bajerami za stówkę, nie będe taka i podam jeszcze raz: Wężyk Spustowy Timer Canon/ Pentax/ Samsung/ Contax JJC APWS-JC-TMC - sklep Fripers.pl Nie sądzę, żeby były wężyki przewodowe o wymienialnych kabelkach, może gdzieś u Chińczyków jakieś fantastikoplastiko na takiej zasadzie jak te uniwersalne ładowarki do laptopów, ale nie wiem.
Można też pomyśleć o pilocie radiowym, matkę na sanki, pilot w dłoń i znika problem wtyczki, no ale to już droższa impreza.
w odpowiedzi na moje osobiste pytanie informuję że z chińszczyzny (20zł) wężyk meike zaskakuje na gniazdku, ma taką kryzę plastikową na wtyczce (prostej) - po za tą sprawdzoną osobiście właściwością nic więcej nie wiem :mrgreen:
Uprzejmie informuję, że wężyk spustowy marki Vello, który jest tani jak barszcz (7,5$) działa dobrze. Ustawia ostrość, wyzwala migawkę, blokuje spust dla B. I koniec, to podstawowy wężyk, bez bajerów, ale swoją funkcję przedłużenia spustu spełnia doskonale i nie potrzebuje baterii :) Długośc kabelka - 80cm. Dla jasia dodam, że nie posiada kołnierzyka na wtyczce do zatrzaskiwania się w gniazdku, ale siedzi ciasno i nie wypada nawet jak się pociągnie nieco za kabelek.
:) meike też już zdążyłem zgubić - pomimo kołnierzyka - ale szczęśliwie odnalazłem - potrzebuję backup (w razie niemca jak to u mnie na wsi gadają czyli jak znowu zgubię) wężyka w postaci aplikacji na androida - tylko żeby była minimalnie inteligentna tzn. żebym nie musiał 2 minuty trzymać palucha na ekranie jak akurat robię dwie minuty naświetlenia :mrgreen: przecież musi coś takiego istnieć po coś to wi-fi w 6D zrobili.
Jaś, a to: https://play.google.com/store/apps/d...also_installed? Piszą, że działa, ale ja nie testowałam, jutro się chyba pobawię z samej ciekawości, a nuż zdecyduję, że jednak wifi może być przydatne w aparacie ;) Ma w pip bajerów, między innymi obsługuje długie czasy naswietlania.
I takie jeszcze znalazłam, tańsze jest znacznie: https://play.google.com/store/apps/d...dslrcontroller i tez obsługuje długie czasy.
dzięki - dslr controller kiedyś miałem zainstalowany po kablu ale nie wzbudził mojego wielkiego entuzjazmu, jest teraz tańszy to może wypróbuję jeszcze raz, tego helikona też kiedyś testowałem ale jeszcze po kablu i nie pamiętam jakie były wnioski - teoretycznie nie potrzebuję takiej funkcjonalności ale gdyby działał to czemu nie.
Ma ktoś może instrukcje pl do wężyka Pixel TC 252?
wlasnie nabylem zamiennik wezyka canona , ktory mi sie troche rozwalil
kupilem kenko remote 90l, wyglada solidnie, zdjecia pozwala robic
kosztował 60 zeta , wiec cena jak najbardziej ok
A może coś odpalane z pilota? Osobiście mam Aputure Coworker Pro C1 i sobie chwalę.