Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Trzeba pofotografować 60D (i spędzić godziny na tropieniu przyczyn nietrafionych zdjęć na dużych otworach)
Można to robić w każdej puszce Canona i tracić czas ;)
Wątpię, by ten w 6D trafiał idealnie jak Live View w punkt za każdym razem.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dual Pixel AF wypadł o wiele lepiej, ale ciągle nie całkiem tak jak ideał z LiveView.
Dla mnie Dual Pixel byłby wystarczający jeśli chodzi o celność i ten test na DPR. Problem jest taki, że nie ma aparatu z Dual Pixel i elektronicznym wizjerem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
(...)
Wątpię, by ten w 6D trafiał idealnie jak Live View w punkt za każdym razem.
(...)
Oczywiście możesz wątpić, ale bardzo mało jest negatywnych opinii o AF w kwestii celności w 6d, szczególnie jak porównujemy tą celność z puchami xxxd lub xxd (tymi nowszymi).
Dla mnie osobiście AF w 6d jest dużym pozytywnym zaskoczyniem patrząc przez pryzmat tych body, które dotychczas miałem, gdzie dość często zastanawiałęm się czy ze szkłami wszytsko w porządku. Teraz już nie tracę czasu na zastanawianie się tylko robię zdjęcia, bo problemy zniknęły :)
Oczywiście wszytsko to piszę przez pryzmat środkowego punktu.
Według tego testu 650D ma celność zbliżoną do 6D
Autofocus reality revisited: How does the Canon EOS 6D measure up?
Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras
Camera --- Standard Deviation
600D ------ 41
7D --------- 41
5D2 -------- 38.5
60D -------- 34
650D ------ 29
6D --------- 28
5D3 ------- 17
Jeśli można polegać na tym teście, jest lepiej, ale nadal nie jest idealnie.
Mialem 450d 600d 40d 50d 5D 5d II i 6d. Af najlepszy jest w 6d ale to tylko moja opinia. Wspolpracuje tylko z jasnymi stalkami canona i aparat zawsze trafia w punkt nawet przy swietle swieczki.
Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jak może być lepiej od 100% celności?
Jak już chcesz być taki precyzyjny, to zwróć uwagę że napisałem że system af mógłby być lepszy. System, a nie celność. Przez system rozumiem to, że taki aparat powinien mieć wszystkie punkty krzyżowe oraz lepiej rozłożone w kadrze. Nie zmienia to faktu, że środkowy trafia i nie mam takich sytuacji jak w 5dII, gdzie nie raz wydawało się że powinien trafić, a na zdjęciu ewidentne pudło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Na testach lensrentals można polegać jeśli się bierze pod uwagę co jest testowane.
Tutaj nie mamy do czynienia z głównym problemem o którym mowa czyli wszystkie odchylenia sa stosunkowo niewielkie, nawet to 41 dla 7d. Tak zachowuja się te puszki kiedy maja dobry dzień.
To sa testy w optymalnych warunkach i jeśli jakiś zestaw wykazuje grube błędy to jest odrzucany albo kalibrowany. A to właśnie z tymi znacznymi błędami boryka się normalny użytkownik.
I to właśnie tu jest wielka różnica z 6d.
Prawdę mówiac, nie wiem jak wielkie sa odchyłki od LV z 6d, bo nie miałem motywacji żeby przetestować. Natomiast o AF mojego 60d mógłbym napisać cykl artykułów naukowych.
Witam, Jeśli można się podłączyć do tematu.
Niebawem mam zamiar zamienić mojego 40D na coś nowszego.
Będzie to 70D lub 6D. 90% moich zdjęć to zdjęcia makro i zbliżeniowe, 5% to samoloty na pokazach i pozostałe 5%, to jakieś widoczki itp.
Zależy mi też na filmowaniu, czyli zamianie tych moich 90% zdjęć, na obrazy ruchome.
I tu pojawia się pytanie. Jak bardzo stracę na GO w C6D w porównaniu do kropa, przy fotografowaniu np. obiektywem 100mm, ta sama przysłona, obiekt (np. moneta 5zł) wypełniający cały kadr.
Czy AF C6D poradzi sobie z lecącym samolotem na Air Show? AF 40D radził sobie z tym nawet nieźle.
Za 6D przemawia do mnie większe użyteczne ISO (i lepsza jakość obrazka?)
Za 70D szybkość (klatki/s której to czasem używam do stackingu), i ponoć najlepsza funkcja filmowania spośród wszystkich Canonów.
Co wybrać? Serce mówi - kup C6d, a rozum podpowiada - kup 70D :)
Różnica w cenie na zakup lepszego szkła mnie nie interesuje, ponieważ już je mam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
Witam, Jeśli można się podłączyć do tematu.
Niebawem mam zamiar zamienić mojego 40D na coś nowszego.
Będzie to 70D lub 6D. 90% moich zdjęć to zdjęcia makro i zbliżeniowe,[...]
Te macro i zbliżeniowe to jakoś oświetlasz sztucznie, czy w zastanym robisz?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Te macro i zbliżeniowe to jakoś oświetlasz sztucznie, czy w zastanym robisz?
Tylko w świetle zastanym.
Przesiadłem się z 50D na 6D, to przepaść której nie można opisać