mrek - cicha migawka w marku II? nie moglem sie doszukac tefo trybu.
Wersja do druku
Jeśli w wyborze prędkości migawki nie masz funkcji S to chyba mark II nie ma cichej migawki a polega to na tym, że wciśnięcie spustu powoduje wyzwolenie migawki, a dopiero puszczenie spustu powrót lustra.
na bank nie ma w taki razie. W 5D marku III jest S i dziala super. 1Ds mkII klapie okropnie glosno, takim specyficznym swistem.
Funkcję cichej migawki ustawia się z poziomu ustawień personalnych i niestety potrzeba do tego kabla firewire i windowsa xp max... robi się to zewnętrznym oprogramowaniem. Fakt, dzwięk migawki jest specyficzny, ale brzmi "solidnie" :)
solidnie to dobre slowo:)
Gdybyście posłuchali dźwięku migawki mojej najstarszej piątki z przebiegiem 180 tys klatek i wymienionym lustrem! ;)
No tak. To nie cichsza praca migawki, tylko cichy powrót lustra po odjęciu palca ze spustu. Personal Function 21.
Mnie to wystarcza, bo różnica jest spora.
Widzę w innym poście, że 5Dmk3 ma jakiś nowy cichy tryb. No tak, postęp musi być, ale ja zostanę na razie przy starej dobrej jedynce.
--- Kolejny post ---
Miałem 1dmk2 po ponad 400.000 i kupując prawie nie używane 1Dsmk2 sądziłem, że "nowy" aparat będzie cichszy. Nie był.
Na alledrogo wisi kilka 1ds mk2.
Rozbieżność cenowa jest okrutna. Od 3200 do 5500pln. Przebiegi na 1szych migawkach 10k-150k przynajmniej w/g opisów. Ogólnie stan każdego z nich bardzo podobny. Skąd takie różnice w sumie podobnie zużytych puszkach? Czy przebieg z eosinfo jest wairygodny?
Myślę, że te najtańsze to paście na drugiej a nie pierwszej migawce, stąd cena, a te najdroższe to komisowe... intuicja podpowiada, że trzeba by podejść zdroworozsądkowo....
zdroworozsądkowo:
canon 1Ds II pasuje do 5d (3748442693) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - 160k na 1szej migawce. Amatorsko do 300k dobiję pewnie ..... nigdy?
kolejna z dobrą ceną i wygląda na uczciwą:
Canon 1Ds mark 2 mk2 Pełna klatka, bardzo zadbany. (3770825619) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
wymiana migawki to pewnie koszt 1000-1500pln
czy to nie jest przypadkiem tak, że te sztuki po 5-6k mają zwyczajnie ceny od czapy?