Pisałem o tej z USM, ale już nie ważne. Udało mi się zakupić za 2400zł C100 USM IS :) W przyszłym tyg. podzielę się wrażeniami.
Wersja do druku
Pisałem o tej z USM, ale już nie ważne. Udało mi się zakupić za 2400zł C100 USM IS :) W przyszłym tyg. podzielę się wrażeniami.
No to gratulacje. Cena bardzo dobra a szkło jeszcze lepsze.
Też zaopatrzyłem się w to szkiełko, solidność ..., mam mieszane odczucia , to moja pierwsza plastikowa elka :?. Stabilizacja fajna, ale w macro za statywu ( taki typ fotografii uprawiam ;) ) raczej mało przydatna. Co do rozdzielczości ..., dobra , ale mój stary Tamron 90/2,8 ( od Cichego ) przy używanych w macro przysłonach f 8-11, chyba ostrzejszy. Na plus przemawia przyzwoita cena, kupiłem używkę w idealnym stanie za 2400 zł, jak się nie sprawdzi, sprzedam, niewiele tracąc ( L-ki trzymają cenę ... ).
Odnośnie długich szkieł macro mam jeszcze sigmę 180, w porównaniu z 100 - tkami to inna bajka, co prawda ustępuje im ostrością, ale tło odcina rewelacyjnie. W chwili wolnej wrzucę kilka próbek do swojego watku makro.
Wg plotek idzie Canon 200mm makro :)
Dobre, myślę , że będzie mieć światełko 2,8, dodatkowo USM + IS, a cena w Polsce będzie wynosiło ok 10 - 12 tys.
Nie wróżę powodzenia ...
Tak na marginesie, próbował ktoś podpiąc TC 1,4 pod 100/2,8 L, ciekawe czy dużo straci na ostrości, byłaby to fajna alternatywa w stosunku do sigmy 150 ...
PS. sample z sigmy wrzucam do wątku ...