Odp: 24-70 f/4L czy może 24-105 f/4L
Test Sigma A 24-105 mm f/4 DG OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Mieszane uczucia. Kilerem nie jest. Raz lepiej, raz gorzej. :) Szkoda, że nie ma testu 24-70 F4 IS.
Dzięki za odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Mieszane uczucia. Kilerem nie jest. Raz lepiej, raz gorzej. Szkoda, że nie ma testu 24-70 F4 IS.
Dzięki za linka. Wg mnie, nie warto brać Sigmy. Muszę iść poprzymierzać eLkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boober
Myśle ze koledze chodziło raczej o 135x1.6=216 a to jakoś nie jest blisko 105. Widze ze nie brałeś go pod uwagę. Naprawdę ponad 100 mm różnicy na długim końcu to jest szczegół?
Myślałem ,że chodzi o krótsze .............
Żyłowanie obiektywu na maxymalnej ogniskowej nie ma sensu,zawsze będzie za krótko i źle,stąd taka moja subiektywna opinia po doświadczeniach z obiektywami od 10 do 500 na APS-C.Nikomu nie życzę źle,niech się sprawdzi wszystko założone na body.Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Myślałem ,że chodzi o krótsze .............
Żyłowanie obiektywu na maxymalnej ogniskowej nie ma sensu,zawsze będzie za krótko i źle,stąd taka moja subiektywna opinia po doświadczeniach z obiektywami od 10 do 500 na APS-C.Nikomu nie życzę źle,niech się sprawdzi wszystko założone na body.Pozdrawiam
W sumie racja. Krańcu ogniskowej często nie są wybitne. Ale tutaj jest duży zysk zakresu za dużo mniejsze pieniądze. Z tego co czytałem bo na razie jeszcze nie mam tego sprzętu i gdybam. Sam zamówiłem 24-105.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
18x1,5=27 mm,czy te 3mm pomiędzy 24a 27 jest aż tak ważące w użytkowaniu?Na 24 +FF jest szerzej to jasne,ale nie widzę jakiejś dramatycznej różnicy.Dłuższy koniec jest mniej ważny,więc nie brałem go pod uwagę.Szczególarz zawsze znajdzie problem.
..no to jak nie widzisz różnicy to po co przepłacać :)
ehh ludziska, ludziska :)
24-105 L czy 24-70L to marzenie wielu amatorów.'
Moim też.
ale
Posiadam 17-40L i 70-200L wszystkie z f4
Środek zapełnia mi znana wszystkim i ceniona przez fotoamatorów tania 50/f1.8
Nie odczuwam braku pomiędzy 40-50 i 50-70
Wszystko chodzi ze staruszkiem 1Dmk II N lub 1000D
Te trzy obiektywy powinny wystarczyć fotoamatorowi
Wielkie zalety L to ich pancerna budowa, a zaletą 50/1,8 jest bardzo niska cena(można wymienić nawet co 2 lata)
Wielu z Was stwierdzi że f4 to bardzo ciemno.
Zgadzam się ciemno dla zawodowego fotografa.
Amatorowi wystarczy.
Szczególnie że L są ostre już od f4
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
..no to jak nie widzisz różnicy to po co przepłacać :)
ehh ludziska, ludziska :)
Przyjacielu ja widzę różnicę,a nie widzę "dramatycznej" różnicy.Jest coś takiego jak nogi,I te brakujące 2 mm można nimi przeważnie nadrobić.
A rzeczywiście brakujące kilkanaście mm nadrobiłem C 10-20.Szczególarz zawsze znajdzie problem, tam gdzie go nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
18x1,5=27 mm,czy te 3mm pomiędzy 24a 27 jest aż tak ważące w użytkowaniu?Na 24 +FF jest szerzej to jasne,ale nie widzę jakiejś dramatycznej różnicy.Dłuższy koniec jest mniej ważny,więc nie brałem go pod uwagę.Szczególarz zawsze znajdzie problem.
18x1,6=28,8
Canon ma mnożnik 1,6
prawie 29 mm a 24 jest do jednak wbrew pozorom duża różnica
Cytat:
Zamieszczone przez
artd4
Wielu z Was stwierdzi że f4 to bardzo ciemno.
Zgadzam się ciemno dla zawodowego fotografa.
Amatorowi wystarczy.
Zgodzę się z pierwszym i ostatnim zdaniem. Ze środkowym już nie. Jeżeli jest za ciemno to i dla amatora i zawodowca. Amator dodatkowych profitów w postaci światła nie dostaje :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Roy P
18x1,6=28,8
Canon ma mnożnik 1,6
prawie 29 mm a 24 jest do jednak wbrew pozorom duża różnica
Ja dodam, że w ciasnych pomieszczeniach ta różnica jest wręcz ogromna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Zgodzę się z pierwszym i ostatnim zdaniem. Ze środkowym już nie. Jeżeli jest za ciemno to i dla amatora i zawodowca. Amator dodatkowych profitów w postaci światła nie dostaje :).
.
erwszym i ostatnim zdaniem. Ze środkowym już nie. Jeżeli jest za ciemno to i dla amatora i zawodowca. Amator dodatkowych profitów w postaci światła nie dostaje :).
.[/QUOTE]
Mysle że albo się mylisz albo mnie żle zrozumiałeś.
Amator zrobi zdjęcie w kiepskim oświetleniu ciemnym szkłem kosztem jakości (na pamiątkę)
Zawodowiec nie pozwoli sobie na to, bo ... nie zarobi a i renomę sobie może popsuć.
Na tym forum cieszy mnie że amatorzy mogą sie dowiedzieć ciekawych spraw i zasiegnąć rad od zawodowców.
Fajnie że amatorzy starają się dorównać zawodowcom.
Szkoda że bywają momenty ignorowania amatorów(szczególnie początkujacych)
Wypowiedziałem sie w tym wątku w sprawie szkieł bo takie akurat posiadam i tak radze.
Ale oczywiście zawsze można lepiej radzić bo moja rada też ma wady .