Odp: Sony A7 czyli FF + bezlusterkowiec
Pare dni temu bawiłem się A7. Wizjer jak w NEX-6, wielkość, etc. Zaskakująco jest szybki - praktycznie brak opóźnienia. Nie jest to matówka, ale jest przyzwoity. Zaletą braku lustra jest możliwość podpięcia wszystkiego do tego korpusu. W manualu 3 kółka (czas, przysłona, ISO) - super sprawa. Ja mam duże dłonie i te kółka - zwłaszcza pod wskazujacy dość ciężko trafić, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ustawianie manualne ostrości super działa - ze wskazaniem strefy ostrości na czerwono. Nie wiem jak to działa z manualnymi szkłami, ale chyba podobnie. Aparacik dla mnie rewelacja, mimo że trąci elektroniko/plastikiem bardziej niż Fuji X100. Mam dużo stałeczek Canon FD i kiedyś bym chciał mieć taki korpus, no chyba że Canon się ocknie. Z dużymi zoomami to nie ma sensu, ale do małych stałek manualnych jak FD, Olympus, MD, Nikkor czy od dalmierzy Voithlanderów, itp. idealny.
Opinia ken'a
http://www.kenrockwell.com/sony/a7.htm
Już bym dawno go kupił, niestety żadne szkło w tej chwili nie spełnia moich oczekiwań co do tych puszek :( A podpinać szkła 'lustrzankowe' od systemu A przez adapter mija się z celem.
Żeby taka matryca siedziała w 5D III, ani chwili bym się nie zastanawiał :p
Sony A7R teams up with Canon glass
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Robiłbyś lepsze zdjęcia? - pozazdrościć. Mnie by to nic nie pomogło :(.
Pomijam już że 90% tych zdjęć (jeśli nie wszystkie) spokojnie by piątką zrobił, i może nawet dałoby radę żeby kolory nie były takie cukierkowe ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Robiłbyś lepsze zdjęcia? - pozazdrościć. Mnie by to nic nie pomogło .
Lepsze to mało powiedziane, dużo dużo lepsze ;)
Zdjęcia korpusu z L-bracketem są ciekawe wychodzi paranoja małego korpusu, lubię małe korpusy ale pozostałe komponenty systemu też muszą być małe żeby to miało sens, a nie oderwane od normalnej lustrzanki wygląda to pokracznie L-bracket przyczepiony do mocowania statywowego zamiast do korpusu :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Albo FM jest typowym "ambasadorem" marki (pardon my french), albo nie umie obrabiać obrazka z Canona.
Szkoda, że rawów nie wystawił.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Już bym dawno go kupił, niestety żadne szkło w tej chwili nie spełnia moich oczekiwań co do tych puszek :( A podpinać szkła 'lustrzankowe' od systemu A przez adapter mija się z celem.
Pamiętam, jak 2 lata temu rozważałem NEX-6 / NEX-7, to szkła miały być "na dniach", do dziś wiele się nie zmieniło, szczęście , że odpuściłem. Nie twierdzę, że będzie podobnie, ale mam wrażenie że sony swoją rywalizację ogranicza do guziczków, telewizorków i ilości pikseli, licząc na to, że kwestię szkieł załatwią za nich inni.
Sony nie zwalnia tempa: Full Sony A7m2 english features description! And new image samples! | sonyalpharumors
Stabilizację matrycy już mają, teraz mogą Olympusa zamknąć ;)
Szkieł nadal nie mają. Ciekawe, czy stabilizacja działa też z manualami :)