Nie przejmuj się, ja jak pierwszy raz w ubiegłym roku pojechałem na pokazy tego typu, to też z uwagi na emocje wiele zdjeć było do kosza ;)
Mam prawie takie same zdjęcie belgijskiego F16 ;)
Wersja do druku
Nie przejmuj się, ja jak pierwszy raz w ubiegłym roku pojechałem na pokazy tego typu, to też z uwagi na emocje wiele zdjeć było do kosza ;)
Mam prawie takie same zdjęcie belgijskiego F16 ;)
witam
Sądząc po ilości osób które stały w tym miejscu przy ogrodzeniu prawie takich samych ( i dużo lepszych ) zdjęć zostało zrobionych bez liku .
Szkoda , że tak mało osób chce się nimi pochwalić.....nawet tu na forum ....
Niestety Ostrava nie pasuje mi terminem , a szkoda bo pomimo małej wpadki spodobała mi się taka zabawa .... bo tak to rozumiem.
Pozdrawiam Wojtek
A czy przed opublikowaniem zdjęcia przygotowujesz je poprzez m.in. zmianę rozmiaru i rozdzielczości (ja najczęściej zmieniam rozdzielczość na dłuższym boku na 800-900 piks. oraz 92ppi)? Czy może "wysyłasz na serwer" (i oglądasz na monitorze) zdjęcie w rozmiarach większych albo oryginalnych (np. 2000x3000 piks.) niż po przesłaniu, a program z którego korzystasz podczas "przesyłki" (ja korzystam z ImageShack) sam je zmniejsza do "zadanego" parametru (tj. zbyt małych rozmiarów) i w ten sposób pogarsza ich jakość? (Ja wybieram opcję "nie zmieniaj rozmiaru"). A na ww. zdjęciach które zamieściłeś, wg mnie nie widać "wyraźnych nieostrości". Jeżeli napisałem tylko "oczywiste-oczywistości" to sorki. Pozdrawiam Cię.
Zdjęcia poprzednie były 800x600 300dpi, ale myślę że to nie powód .
Przyczyną jest chyba inny monitor i komputer na którym je oglądałem , teraz w domu jest jakby lepiej,ale nie tak dobrze jak oryginały.
Właśnie przed chwilą sprawdziłem oglądając zdjęcie na Fotosik.pl i na canon-board i niestety to samo zdjęcie jest wyraźniejsze ( żeby nie napisać ostrzejsze ) tylko na Fotosik a tu jest wyraźnie gorzej .............
Ale to nie jest taki duży problem .........nie ma co się przejmować.
pozdrawiam Wojtek
Czy 5D dawałby radę przy dynamicznych pokazach? Czy jednak niezależnie od obiektywu byłoby po prostu ciężko ?
Pierwszy raz w tym roku byłem na takim pokazie i jestem mile zaskoczony tym jak 5D classic dawał sobie radę - próbowałem nawet śledzenia na bocznych punktach i tu już odsetek trafionych zdjęć jest znacznie gorszy, ale nie jest tak, że wszystkie są nietrafione.
--- Kolejny post ---
Pierwszy raz w tym roku byłem na takim pokazie i jestem mile zaskoczony tym jak 5D classic dawał sobie radę - próbowałem nawet śledzenia na bocznych punktach i tu już odsetek trafionych zdjęć jest znacznie gorszy, ale nie jest tak, że wszystkie są nietrafione.
Witaj. Uważam, że nie jest to niemożliwe, ale będzie "raczej ciężko". 5-ka mk 1 ma tylko 3 kl/sek., AF w trybie ciągłym wolny oraz dość powolny zapis zdjęć na karcie (ja np. zdjęcia w 99% robię w RAW). Posiadam 5d1 oraz 40d - który wykorzystuję właśnie do "dynamicznych pokazów". Ten drugi - pod względem szybkości - "bije 5-ke na głowę". Do dynamicznych pokazów proponowałbym raczej 7d lub któryś ze starszych, ale i tańszych modeli, tj. 40d bądź 50d + dostajesz APS-C (1,6x).
Dziękuję ;) wiem, że może być dosyć ciężko bo akurat ze spottingiem miałem dużo do czynienia ale jeszcze nie z 5D i nie na dynamicznych pokazach. Kusi kupno jakiegoś starszego 30D i może uda się wybrać na Nato Days.