Odp: Jaka stawka za dojazd do klienta?
Standard - 40zł / 100km do przejechania w dniu ślubu, często dalsze dojazdy kończą się osobną dopłatą typu 400-500zł dojazd + 200-600zł 1-3x nocleg (np. jeśli to drugi koniec PL, ślub w sobotę a plener w poniedziałek). Dojazd w dniu sesji plenerowej liczony wg realnie przejechanych kilometrów. Temat amortyzacji auta itp odbijam sobie na zleceniach firmowych gdzie klient płaci kilometrówkę. Próbowałem kiedyś ustalić dojazd 0,80-1,00zł za 1km w dniu ślubu i temat niezbyt przemawiał do młodych :)
Dla mnie to też trochę śmieszne z tym liczeniem kilometrów. Ja już dawno temu obliczyłem jakie koszty paliwa mniej więcej wychodzą na obsługę jednego zlecenia, i w cenie usługi mam już wszystko uwzględnione. I w ofercie mam zapis, że na terenie województwa dojazd jest wliczony w cenie. Jedynie jak młodzi chcą plener gdzieś dalej to wtedy, podczas podpisywania umowy, ustalamy koszty dojazdów/noclegów itp.
Poza tym nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze do laboru czy po odbiór albumów też jadę autem, tego nie liczycie?
Cytat:
Zamieszczone przez
betinus
...
Poza tym nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze do laboru czy po odbiór albumów też jadę autem, tego nie liczycie?
Zazwyczaj jeździ się do tego samego labu, więc km nie trzeba liczyć. To jest wliczone w koszt albumu, odbitek
Wysłane z Sony Xperia S
Ja mam dojazd do 50km w cenie zlecenia. Powyżej każdy kilometr liczę po 50gr (jeżeli mówimy o dystansie liczonym w obie strony). No i zaokrąglam. Więc np. jak muszę w jedną stronę dojechać 167km (jak w ten weekend) to doliczam sobie za 250km * 0,5zł czyli 125zł. Poza tym klient zapewnia jeszcze nocleg. Mam auto na gaz więc sam koszt paliwa dla tych ~330km to dla mnie ~75zł. jak do tej pory żadna para nie wnosiła sprzeciwu. Czasem jak przychodzą zapytania z podaną miejscowością to sprawdzam gdzie to jest i ile mam jechać i podaję w odpowiedzi już odpowiednio podwyższoną cenę razem z wliczonym dojazdem.
Czemu uważacie, że wstyd doliczać za daleki dojazd? Każdy ma to jakoś wkalkulowane na małych odległościach. Ale duże? A przecież jak ktoś ma wesele daleko to chyba dopłacał nie będziesz by zdobyć zlecenie. Dla nich te 100-200 zł nawet za dojazd to jest pestka w stosunku do innych wydatków a jeśli chcą byś dojeżdżał daleko to to znaczy że im zalezy bo jesteś dobry.
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
Ile wy kasujecie za zlecenie ? 500 zl ze tak to paliwo wam ciazy ? Ja mam gliwnie zlecenia do 20-30 km ale wczoraj np bylem 50 w 1 strone. Przeciez np 100 km dislem to jakies 35 zl siec bez przesady. Co innego gdybym musial jechac z katowic nad morze ;) ale do 100 km to nie tak duza kwota ;)
Wysłane z mojego HTC One 801e za pomocą Tapatalk 4
Wykonując ok 35 zleceń rocznie, nie licząc kosztów dojazdów, średnio 70km na zlecenie (dzień ślubu, sesja) wychodzi znikająca kwota za paliwo 1000zł ( nie doliczam tu zużycia) to lepiej mieć niż nie mieć tej kwoty, a dla młodych kilkadziesiąt zł nie robi już różnicy, liczą się zdjęcia, obsługa foto. Nie wolno przesadzać z doliczamiem za różne pieroły ale jak tak dalej pójdziemy to może koszta prowadzenia firmy też można pominąć, przycież i tak prowadzę.
Generalnie na terenie mojego miasta za free , po za tak 0,90 - 1 zł za kilometr , ale wszystko jest do dogadania z klientem. Czasem proszę klienta o transport i odwiezienie potem mnie do domu. Takie wyjście jest chyba najlepsze bo można przy okazji dogadać kilka szczegółów.