Odp: Stałoogniskowe obiektywy M42 APS-C
Leon 007 zawsze możesz przełączyć AF na centralny i nie będzie namierzał gałązek, tylko ptaka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak czytam takie wpisy to zawsze się zastanawiam jak radzili sobie ci biedni fotografowie sprzed ery AF-a ;).
Nie napisałem, że to niemożliwe tylko niezbyt komfortowe.
Kiedyś ludzie nie mieli zapałek i pocierali drewienka żeby rozpalić ogień, i co mamy do tego wrócić w wolnej chwili?
Bawiłem się canon 40D z manualnymi starymi obiektywami i z trafieniem ostrością w punkt bywało rożnie, zwłaszcza jak trzeba było przymknąć mocniej przesłonę, pewnie łatwiej jak ma się matówkę z klinem, jak modelka pozuje do fotki, ale na ulicy to ja się poddałem :(
za cienki jeszcze jestem :)
Poleca do macro, gdzie raniutko na statywie można sobie spokojnie w Live View pstrykać fajne obrazki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Bierzesz pod uwagę że to będzie obiektyw tylko do zdjęć z bliska? Przypuszczam że odległość ostrzenia będzie najwyżej kilkadziesiąt centymetrów.
Nie wiem też czy dekielek będzie na tyle sztywny żeby utrzymać nawet lekki obiektyw. To jest dosyć cienki plastik i nie wiem jak gwint będzie się w nim trzymał.
PawelB - doskonale zdaję sobie sprawę z możliwości tego obiektywu. Co do samego montażu, jutro będę miał chwilę wolnego to może uda mi się zrobić ten adapter i sam wtedy przekonam się o jego wadach i zaletach. Mam nadzieję ,że wszystko pójdzie zgodnie z planem, oczywiście pochwalę się konstrukcją. Co do M42, dziś zamówiłem adapter.
Adapter M39 gotowy, zaś M42 dziś do mnie przywędrował, na razie nie mam obiektywu.
Wstawiam zdjęcia poglądowe, od tak by pokazać jak się sprawuje Industar 61.
Całość konstrukcji:
Zewnętrzna część:
Wewnętrzna część:
1.
2.
W swoim czasie odpowiednie zdjęcia przedstawię w odpowiednim dziale ;)
Trzeba przyznać że trochę się napracowałeś i jakiś efekt w sumie jest. Jak widać używać się da, jeśli traktować sprawę poważnie, choć zastosowanie baaardzoo ograniczone niestety.
Jedyne szkło manualne jakie używam to Jupiter 9 2/85 ale z pierścieniem z potwierdzeniem ostrości i tylko do portretów ze względu na bokeh jaki daje 15 -listkowa przysłona.
Jestem zadowolony z konstrukcji, ciężko się piłowało ten plastik ale wszystko na dobre wyszło. Miałem w planach zakup pierścieni pośrednich z przeniesieniem automatyki, ale ze względu na to iż posiadam Industar-a na razie się wstrzymam z zakupem a skoncentruje się na karcie pamięci i Jupiterze 21M. To na razie tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Trzeba przyznać że trochę się napracowałeś i jakiś efekt w sumie jest. Jak widać używać się da, jeśli traktować sprawę poważnie, choć zastosowanie baaardzoo ograniczone niestety.
Jedyne szkło manualne jakie używam to Jupiter 9 2/85 ale z pierścieniem z potwierdzeniem ostrości i tylko do portretów ze względu na bokeh jaki daje 15 -listkowa przysłona.
Zgadzam się z kolegą. Kiedys także przeżywałem fascynację szkłami M42 i kilka ich w życiu przerobiłem. Dziś został tylko wspomniany Jupiter ze względu na obrazek jaki produkuje. A już kombinowanie ze szkłami typu 50/coś tam uważam za nieporozumienie. Dużo lepiej WG MNIE jest kupno taniego plastika Canona 50/1.8 ktory pomijająć marną obudowę daje naprawdę ładny obrazek. No i ma się AF, może nie szałowy ale jest. Drugi obiektyw który bardzo mile wspominam to byl Carl Zeiss 180. Obrazek dawał fantastyczny ale waga jego powodowała, że po chwili łażenia z nim przypiętym do body ręka mdlała:) Wymieniłem na Canona 70-200/4 i nie żałuję. Co mi po obiektywie, który ze względu na wagę i rozmiary stał głównie na półce?
Tuleje, adaptery, pierścienie
Witam wszystkich :)
Mam małe pytanko.
Puchę mam taką sobie bo jest 1100d no i potrzebuje coś więcej niż kita i 50 1.8 . Rozglądam się obiektywami do analoga M42 czy coś ze starszych canonów typu FD. Chciałbym kupić w miarę ciekawe obiektywy za małą cenę :) Czy takie obiektywy po zastosowaniu pierścienia, adaptera do mojej puszki będą współgrały ? Taki adapter nie zaszkodzi ? Macie jakieś doświadczenia ? Warto się w to uzbroić tak na początek ?
Pozdrawiam,
Michał
Odp: Tuleje, adaptery, pierścienie