Odp: [marta_k] Moje małe początki
Hej:)
Wziełam sobie Wasza rady do serducha i wybrałam się wczoraj na sesję plenerową około godziny 7 :) No i... Wrażenia całkiem, całkiem, od dziś robię plener tylko w takim słońcu :)
Ocencie czy jest nieco lepiej? Podkręślam, że nie będę się poddawać i każde Wasze słowo wezmę jako poważną porade w drodze do dobrych fotografii :)
22.
23.
24.
25.
Przeglądając twój wątek widać że robisz postępy. Razi mnie w twoich zdjęciach częsty brak ostrości tam gdzie powinna być - czyli na oczach(oku). Używasz sprzętu który miewał problemy z poprawnym ustawianiem ostrości bądź gubisz ostrość przy przekadrowywaniu. Lubisz używać małych przysłon - dodaj jedną lub dwie działki może będzie lepiej a zdjęcie nie straraci na odbiorze. Powodzenia.
Dziękuję, to chyba najważniejsze, żeby nie iść do tyłu :)
Staram się walczyć z tym ustawieniem ostrości, najgorsze jest to, że na aparacie ostrość wygląda ok, a jak zgram na kompa to niestety już nie jest tak pięknie .. :( Ale będę nad tym pracować ! Dzięki ! :)
Jest dobrze, to znaczy czynisz postępy ;-) Światło wieczorne też nie jest złe, więc nie musisz tak wcześnie wstawać :-) Do portretów jest też dobra zachmurzona pogoda - pamiętaj tylko o poprawnym nastawieniu balansu bieli jak nie robisz w RAW. Generalnie chmury to wielkie dyfuzory. Jak nie to polecam zainwestować 60zł w blendę 5w1 będziesz miała powierzchnie odbijające i dyfuzor w jednym. Do takiej zabawy jaką zaczynasz to jest to sprzęt który za niewielkie pieniądze sprawi Ci wiele radości ;)
a pozwalasz żeby aparat sam wybierał ostrość?
w 23 dziwna jest ta ręka...
patrząc na zdjęcia od razu widać, że nie udało Ci się zachować szczegółów w cieniach na fotografiach 22,23,24 (włosy, spodnie, koszulki to czarne plamy), a dodatkowo przepalona jest biel na koszulce modelki na zdjęciu 25.
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Jest dobrze, to znaczy czynisz postępy ;-) Światło wieczorne też nie jest złe, więc nie musisz tak wcześnie wstawać :-) Do portretów jest też dobra zachmurzona pogoda - pamiętaj tylko o poprawnym nastawieniu balansu bieli jak nie robisz w RAW. Generalnie chmury to wielkie dyfuzory. Jak nie to polecam zainwestować 60zł w blendę 5w1 będziesz miała powierzchnie odbijające i dyfuzor w jednym. Do takiej zabawy jaką zaczynasz to jest to sprzęt który za niewielkie pieniądze sprawi Ci wiele radości ;)
To była 7 wieczorem, może się trochę źle wyraziłam :) Tak robię w RAW, a w blende chyba na prawdę będę musiała zainwestować :) Na następny plener wybiorę się w pochmurny dzień i zobaczę jak mi wtedy to wyjdzie :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
madmaddie
a pozwalasz żeby aparat sam wybierał ostrość?
w 23 dziwna jest ta ręka...
Tak pozwalam i czasami nie wychodzi mi to na dobre. Może to wina obiektywu, albo po prostu muszę nad tym ostro popracować:)
Mi też nie podoba się ta ręką, dziewczyny siedziały we dwie, zanim zrobiłam zdjęcie nie zauważyłam, że złapałam też rękę, ale wstawiłam je, bo spobobało mi się jak wyszła modelka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Barptolomajos
patrząc na zdjęcia od razu widać, że nie udało Ci się zachować szczegółów w cieniach na fotografiach 22,23,24 (włosy, spodnie, koszulki to czarne plamy), a dodatkowo przepalona jest biel na koszulce modelki na zdjęciu 25.
Jakaś porada jak temu zapobiedz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Barptolomajos
--- Kolejny post ---
Jakaś porada jak temu zapobiedz?
Odpowiednio ustawic ekspozycje w aparacie lub programie graficznym
tak jak napisał wokas0: Jak zrobisz zdjęcie popatrz na histogram - jeżeli dotyka lewego brzegu zdjęcie jest za ciemne, jeżeli dotyka prawego za jasne. Operując przysłoną lub czasem korygujesz błąd i wykonujesz kolejne, aż histogram będzie prawidłowy.
lepiej sama wybieraj gdzie chcesz żeby był punkt ostrości :p