Nawet jak aparat leży w torbie.Cytat:
Przy zastosowaniu lepszych szkieł takie foty wychodzą prosto z puszki...
Wersja do druku
Nawet jak aparat leży w torbie.Cytat:
Przy zastosowaniu lepszych szkieł takie foty wychodzą prosto z puszki...
Słuszna uwaga... Jednak uważam że praca nad wywołaniem RAW'a jest równie ważna jak sam proces kadrowania i doboru parametrów. Dobry fotograf musi opanować te czynności i już podczas wciskania spustu migawki wiedzieć co podczas kolejnego procesu będzie z tym zdjęciem robił. Chociażby Lightroom, przecież po to producent tego oprogramowania nam go dostarczył żeby z niego korzystać, nawet cena jest na tyle atrakcyjna iż śmiało można powiedzieć że każdego fotografa stać. Ja wolę sam decydować o ostatecznym wyglądzie zdjęcia niż być zdanym na jakieś "żółte rączki" które napisały oprogramowanie aparatu. Pójdę dalej ze swoim wywodem uprzedzając możliwe pytania. Czymże jest aparat cyfrowy? To przecież komputer z dedykowanym oprogramowaniem do obróbki plików graficznych z funkcją rejestracji obrazu...;)
Ja przy Was już kompletnie zgłupiałam i sama nie wiem co robić :D
Im więcej wiem, tym mniej wiem, mam nadzieję, że to normalne... ;)
szambonur - Zgoda w 100%. Jakby ktoś nie zauważył, to uwaga o "fotach z puszki" była żartem :) Sam robię tylko w RAW bo jak coś spie..biiiipp... to moge mieć pretensje tylko do siebie...
Ciebie akurat doskonale zrozumiałem...:) To miał być wywód dla Marty, która ma straszne ciśnienie na nowy sprzęt nie dając szans temu co aktualnie posiada...:)
Wróć teraz do posta numer #8 w Swojej galerii i mam nadzieje zrozumiesz co wtedy miałem na myśli...
Marto a co Ci przeszkadza w kicie? Ostrość, kolory, mydło?
Tylko, że nie każdy użytkownik forum robi zawsze w RAW, wg mnie trzeba o tym pamiętać...
@ marta_k – a co Ty właściwe focisz najczęściej? to jest hobby, zabawa, czy zmierzasz iść dalej w kierunku fotografii? Jak napiszesz więcej na ten temat, łatwiej będzie doradzać. Mogłabyś też pokazać jakieś fotki.
A to błąd. Trzeba zwalczać złe przyzwyczajenia. :)Cytat:
Tylko, że nie każdy użytkownik forum robi zawsze w RAW, wg mnie trzeba o tym pamiętać...
Część zdjęć mam tu: Archiwum fotobloga martusia606.flog.pl ( ostatnie 10 czy 11 są z canona, co do reszty miałam jeszcze swojego fuji hs10, którego po 2 latach sprzedałam), wstawiłam też trochę w galerii http://www.canon-board.info/galerie-...oczatki-89886/ żeby się trochę od Was nauczyć. ;) Co do tego jakie robię zdjęcia to na razie dopiero szukam "tego czegoś " , generalnie lubie fotografować ludzi, w różnych sytuacjach, krajobrazy ( z naciskiem na krajobrazy górskie, o ile mam szansę tak przebywać) no i makro, także wiem że na razie co do tego, co fotografuję to ciężko jest się określić.
A co do tego czym dla mnie jest fotografia, to na razie tylko hobby, ale nie ukrywam, że chciałabym żeby stało się poważniejsze.
Co do RAW dopiero się uczę na DPP.
Czasami po prostu jest mi za ciemno ;)
Wg mnie na razie nie potrzebujesz tele, jak Ci się podoba fotografowanie ludzi to za kasę którą masz kup sobie albo C 50/1.4 albo C 85/1.8 i zostaw sobie kita, albo sprzdaj kita i poszukaj T 17-50/2.8, ale to oczywście tylko i wyłącznie moje przemyślenia ;)