Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
zdjecia slubne z tamron 17-50/2.8 sa rownie barwne i interesujace co krajobraz po wybuchu bomby nuklearnej ;]
Ma swój urok taki krajobraz. Tak wiem nawet najgorszy pstryk z 24 L II powoduje, że robi się wilgotno (Twoje słowa mniej więcej). Ciekawość zdjęcia rzadko zależy od użytego obiektywu.
Z własnego doświadczenia, 3 rok pstrykam śluby.... moj sprzet to 2body 5dmark II i 6d na jednym szerokie szkło 35 1.4 na drugim wąskie 85 1.8 i caly reportaż mozna jechac:) żadnych lamp. do tego polecam reporter strapa pasek na dwa body :) duza wygoda i bezpieczenstwo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dsp
Z własnego doświadczenia, 3 rok pstrykam śluby.... moj sprzet to 2body 5dmark II i 6d na jednym szerokie szkło 35 1.4 na drugim wąskie 85 1.8 i caly reportaż mozna jechac:) żadnych lamp. do tego polecam reporter strapa pasek na dwa body :) duza wygoda i bezpieczenstwo :)
To ja podobnie ( 5dII, 6D, 35/1,4 i 85L ) no ale z lampami:p No i czasami 16-35L zakładam jak bardzo szeroko potrzebuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemoWLKP
zapytam jakie sakwy najlepiej kupić? Najlepiej zapisane na zamek.
od wielu lat mamy sakwy lowepro, są zapinane na zamek, dość grubo opiankowane i nic się nie pruje, choć maltretowane ostro.
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
od wielu lat mamy sakwy lowepro, są zapinane na zamek, dość grubo opiankowane i nic się nie pruje, choć maltretowane ostro.
Potwierdzam- z tym, że moje są przypięte do pasa tamrac dla mnie jakoś wygodniejszy niż lowepro.
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Potwierdzam- z tym, że moje są przypięte do pasa tamrac dla mnie jakoś wygodniejszy niż lowepro.
jeden mamy taki szeroki, drugi odpięty od plecaka AW comuptreker plus ? jedyne co to przy szerokim muszę jeszcze go wiązać bo sprzączka plastikowa już czasem się odepnie przy mocnym napięciu mięśni kaloryfera (bojlera znaczy się :D )
Ja od 3 lat również robię śluby i mam 5d mii i 50 d jako dodatkowy. Na piątce mam 24-70 (i ogarniam nim cały ślub), dotąd na przygotowaniach i weselu (w Kościele zawsze bez) zawsze z lampą, wczoraj pierwszy raz próbowałam w całości bez i powiem, że chyba jestem bardziej zadowolona, choć zdażyły się dwa momenty gdzie sięgnęłam po lampę. Na weselu miałam lampę, ale może następnym razem odważę się popróbować i tak i tak. Jednak zawsze strach eksperymentować jak już jedna metoda sprawdzona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
a może inaczej, w wolnej chwili wrzucę coś z tylko "słusznych body" i między nimi te z 350D i zobaczymy ilu się wyzna ;)?
to jak, znalazles chwile na wrzucenie tych slubnych zdjec z 350D ? :)
Teoretycznie pytanie związane z "w czym nosić sprzęt", ale jako że chodzi noszenie sprzętu na ślubach, to pytam tutaj. :)
Sprzęt to:
- Canon 6D
- Canon 5DmkI,
- C85/1.8
- C17-40/4
- Sigma 35/1.4
- C50/1.4 (ale odkąd mam Sigmę 35, to będzie najprawdopodobniej leżał w torbie, a w dużym stopniu zastąpi go Sigma, inaczej bym zwariował ze zmianami obiektywów ;) )
I teraz dwie opcje:
- nosić przez większość czasu (szczególnie w kościele) oba aparaty na, niestety, zwykłych paskach. 6D + S35 oraz 5D + C85 lub 17/40 (zmieniane zgodnie z potrzebami) reszta spokojnie w plecaku gdzieś obok, podchodzę do niego na zmianę szkła lub odłożenie na jakiś czas jednego z aparatów ewentualnie
-6D + pas LowePro Deluxe Waistbelt z sakwami (i tutaj: każdy z trzech używanych obiektywów ma swoją sakwę (zakładam że 50/1.4 sobie odpoczywa ;) lub dwie sakwy, które zmieszczą każdy z obiektywów), czyli szybkie zmiany obiektywów w każdym miejscu.
Która opcja według Was wygodniejsza?
I pytanie do osób używających sakw - ile macie przypiętych do pasa? I jak w ogóle się Wam pracuje w takim systemie?
Z ciekawości kupiłem niedawno zestaw pas+sakwy z tym że na razie przymierzałem tylko w pokoju i widzę w tym jakiś potencjał, może nawet bardziej na plenery, ale w repo też czemu by nie? ;)
Jak ludzie reagują na fotografa tak obwieszonego? Sakwa nawet na Sigmę 35 jest już dość pokaźnych rozmiarów. :) Czy się śmieją, czy boją? :D Moja dziewczyna się nieco śmiała, jak mnie zobaczyła w pasie z sakwami. ;D Choć ona w ogóle się lubi ze mnie śmiać, ale to offtop taki ;D )
I jeszcze dwa techniczne pytania:
-chowając obiektyw do sakwy zakładacie tylni dekielek?
-osłony przeciwsłoneczne: całe czas założone (odpowiednio większe sakwy), odwracane przy chowaniu szkła, czy w ogóle zdjęte i nieużywane?
Wiem, wiele pytań na raz. Ale może będzie i wiele odpowiedzi. :)
Odpowiem jako osoba nie posiadająca jeszcze pasa z sakwami, ale fotografujący takim pożyczonym zostawem na koncercie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
- nosić przez większość czasu (szczególnie w kościele) oba aparaty na, niestety, zwykłych paskach. 6D + S35 oraz 5D + C85 lub 17/40 (zmieniane zgodnie z potrzebami) reszta spokojnie w plecaku gdzieś obok, podchodzę do niego na zmianę szkła lub odłożenie na jakiś czas jednego z aparatów ewentualnie
-6D + pas LowePro Deluxe Waistbelt z sakwami (i tutaj: każdy z trzech używanych obiektywów ma swoją sakwę (zakładam że 50/1.4 sobie odpoczywa ;) lub dwie sakwy, które zmieszczą każdy z obiektywów), czyli szybkie zmiany obiektywów w każdym miejscu.
Która opcja według Was wygodniejsza?
Zdecydowania opcja nr 2.
Przede wszystkim masz lepszy obrazek w 6D i dobre szkła. Dodatkowo odchodzi Ci czas na dodatkowe uważanie na drugą puszkę.
Cytat:
I jeszcze dwa techniczne pytania:
-chowając obiektyw do sakwy zakładacie tylni dekielek?
Nie zakładałem, dodatkowa zabawa z deklami w sakwie (wyciągnij z sakwy i przykręć...) Wg moich obserwacji spokojnie wystarczy włożyć szkło. Nic się nie dzieje (mam na myśli jakieś zanieczyszczenia itp.)
Cytat:
-osłony przeciwsłoneczne: całe czas założone (odpowiednio większe sakwy), odwracane przy chowaniu szkła, czy w ogóle zdjęte i nieużywane?
Cały czas założone, ja wkładałem tyłem obiektywu do środka (wygodniej mi się potem wyciągało i wkręcało - rzecz gustu wg mnie)