Odp: Czy opłaca się zapłacić za JUPITER 37A - ostry egzemplarz 300zł?
Dodam tylko, ze dużo lepiej pracowało mi sie z Petri 135, duzo lepsze wykonanie. Pentacon 135 lepsze wykonanie, trochę mydło na otwartej ale po przymknięciu duzo lepszy od Jupitera. Tanio dostaniesz revuenona 135, jakościowo podobne do 37A. Jakościowo lepszy był tez sonnar 135 w srebrnej obudowie, najstarszy model, ale niestety na otwartej bezużyteczny.
Absolutnie nie warto tyle za niego zapłacić. Nie wiem co się dzieje z tymi cenami ale jeszcze niedawno Jupitery 135/3.5 chodziły po 70 pln i na tyle je oceniam. Za 200pln można kupić Telezenitara MC 135/2 APO i jst to szkło bardzo dobre przy pełnej dziurze. 300 pln to bym nawet za Zeissa 135/3.5 nie dał, pomimo jego "kultowości".
miałem kilka, ale jakoś żaden nie zbliżył się do Kaligar (wg tego co znalazłem w necie to nazwa używana przez Fujita)135mm f 3.5, niby Japończyk, niby bez powłok ale bił na starcie jupitery. Kaligara kupiłem razem z Vemarem ( nazwa używana przez Tokina), również fajne szkło. za oba (mocowanie T-mount, dwa heliosy i jupitera 21M dałem 70zł) także warto szukać okazji. Za jupitera 37A nie dałbym 300zł, swego czasu na alle... były nóweczki prosto ze wschodu w oryginalnym etui, kartoniku, z papierami nowe nie używane wersja MC po 150 za sztukę i wielu kupujących nie było. Za 200 z groszem można znaleźć Takumara i jeśli miałbym wydać 300 to raczej na to szkło niż rosyjską ruletkę.
Z manualnych szkieł 135mm, to najlepiej Canon FD 135mm f2.5 - tani - ok.300 pln na alledrogo. A jakością bije jupitery itd..... Mam jakiegoś jupi 37a - nie wpadło by mi do głowy że to jest więcej warte szkło niż 99 pln, mimo że ostre nad wyraz szkło .....
nie, :) mam takiego na półce nigdy bym nie przypuszczał że ktoś będzie chciał zapłacić za niego 300zł.
Jeżeli chodzi o te szkło :
Canon Camera Museum | Camera Hall - Lenses (FD Mount)
To jest warte i większych pieniędzy niż wspomniane groszowe 300pln, niestety traci na jakości obrazek poprzez adapter z soczewką dla ostrzenia na nieskończoność, do portretu wprawdzie wystarcza adapter bez soczewki - szkło bardzo dobre, szkoda że tylko SC a nie SSC :)))
trafiłem dziś na ciekawą stronę
Flickriver: Most interesting photos from Jupiter /
to szkło ma potencjał.....