Wg mnie fajnie. Seria 1 dla mnie też lepsza, kolorki super. W dugiej serii drażni mnie ta mazda, ale cóż, przecież to tylko na szybko robione sampelki. Normalnie bym ja odholował. :mrgreen:
Wersja do druku
ehhhh, u mnie nie da rady dziś - zasypało mnie i kupiec nie przyjeżdza :p snieg ciagle pada :p
Tommeck: Mazda przeszkadza i te drzewa w tle które pasowało by rozmyć - ale niestety nie bardzo da radę na tym heliosie.
salas: No trudno. Jak będziesz miał chwilę to cyknij, nie śpieszy się.
Ja również polecam 50 1.8 II - zdecydowanie będziesz zadowolony, nowy można kupić za 400zł, więc nie wiem czy jest sens kupować używany.
Kup sobie Pentax-M 50 1.7, bardzo ładnie "marze" tło i kosztuje niewiele ponad 100zł ;)
Co do 50 1.8 II to poczekam na sample od kolegów na konkretnym przykładzie (samochód). Ciekawy jestem różnicy w porównaniu z heliosem.
Znalazłem na komputerze nawet jakąś jedną fotkę samochodu którą zrobiłem 50 1.8 to na pewno nie najlepszy przykład, ale zawsze coś.
to jeśli dobrze pamiętam było właśnie robione 50 1.8 :p ale nie powiem Ci jaka przysłona ani nic bo nie mam oryginału tylko takie wycięte do ogłoszenia :p no i trawa krzaki były dość blisko
Czyli bokeh na podobnym poziomie jak w heliosie. Chyba, że na bardziej otwartej przysłonie dało by radę coś bardziej "zamazać"...
zrobię Ci też dla porównania 85mm 1.8 pewnie będzie lepiej rozmazane tło ale na 600d to będę musiał odejść z 10metrów od tego samochodu :D
Tylko musisz poczekać na poprawę pogody, bo póki co dramat i nawet garażu nie odśnieżam :p