Ciekawa ekstrapolacja. Nie wspomniałem ani o cenie, ani o tym, że to złe szkło. Jedynie tyle, że obiektyw z dystorsjami falistymi nie nadaje się do fotografii architektury.
Wersja do druku
Masz zamiar dalej ciągnąć ta rozmowę?, napisałem, masz ochote pogadać zapraszam na priw jak nie to nie ciągnij offtopu :)
Ja z kolei nie rozumie porównania tutaj panoram i fotografii architektury, to dwa różne światy. Architektury raczej nie chciał bym robić Samyangiem, ale panoramy całkiem fajnie wychodzą.
Architektura to między innymi wnętrza...:-?
Jak wspomnieli przedmówcy, amator czy profi, to kwestia zarobkowania. Choć znam amatorów, robiących zdjęcia, o których "niektórzy profi" mogą pomarzyć.
Poniżej fotka kolegi, amatora z obiektywu Zeiss 21 mm Distagon, po lekkim prostowaniu.
Moje marzenie, szkoda że nie ma przesuwu. Gdyby miał, od razu zamieniłbym TS-E ze względu na nieco krótszą - ale taką odpowiednią do architektury - ogniskową. W dużym stopniu jestem jednak tradycjonalistą i wolę mieć klatki, których nie trzeba wyginać na komputerze, żeby mieć ten efekt o który chodzi. Niemniej Distagon 21 rysuje jak dla mnie idealnie.
To fotka z ręki i lekko po skosie, stąd prostowanie. Lekka beczka jednak jest w oryginalnej wersji zdjęcia. Poruszona postać po lewej to efekt czasu około 1/25 sek. Ogólna jakość jest na bardzo wysokim poziomie. Dla mnie jednak nieco zbyt drogi, choć bardzo porządany...