też mogę potwierdzić, że jak się już zasmakuje 1D w sporcie to nic innego nie będzie interesowało... dlatego polecam od razu szukać 1DII.
Wersja do druku
też mogę potwierdzić, że jak się już zasmakuje 1D w sporcie to nic innego nie będzie interesowało... dlatego polecam od razu szukać 1DII.
Co ja bym bez Was zrobił... Nic :) Widać, że tu same fachowe porady - dziękuję jeszcze raz :) To poluję na 1D Mark II kwestię aparatu mamy z głowy a teraz jakie szkło najlepiej... sigma-canon-tamron 70-200 to wiem i 2,8 tylko jeszcze doradźcie producenta...
--- Kolejny post ---
Obawiam się, że cena canona będzie dla mnie nie do przejścia... to zaznaczam od razu ;)
W takim razie mogę z ręką na sercu polecić Sigmę 70-200 f/2.8 APO EX DG OS , sam mam jedną (dla Canona), używam już z drugim body (wcześniej 450d a teraz 7d), pożyczałem koledze nawet na jeszcze inne (60d) i wszędzie trafiało w punkt a sztuka pierwsza z brzegu wzięta bez sprawdzania ; ) Niestety Sigmy nie mają prędkości AF-a rodem USM Canona, ale myślę że z takim body da sobie doskonale radę ; )
Zerknijcie proszę na te: 70-200mm F2,8 SIGMA APO EX DG MACRO (3040892602) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , SIGMA 70-200 F2.8II APO EX DG MACRO (3039310265) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , Sigma 70-200 f2.8 APO EX DG HSM (3041906356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. któryś wart uwagi ??
Jak dla mnie aukcja nr 2 ale najlepiej najpierw kupić korpus a potem poszukać i sparować obiektyw. Ja do swojego 1DmkII używalem 70-200 f4L, nie wiem jak ze światłem na lodowisku bo f4 to troche ciemnawo ale na rajdach i zawodach jeździeckich nigdy mnie nie zawiódł. Do fashion i portretów tez niczego sobie.
OK :) A, co do światła na lodowisku szału nie ma. Chyba, że jakaś większa impreza, to nie raz full. Ale zazwyczaj na meczach ligowych pojedyncze + światło dzienne z okien w dachu :)
Fakt, nie zwrócilem uwagi. Moje typy 70-200 to w kolejnosci: Sigma 2.8, Tamron 2.8, Canon f4 bez IS (przyda sie monopod), Canon 2.8
Jak pisałem sam kożystałem z Canona f4, ostatnio doposażyłem sie w monopod i szczerze polecam. Pare sesji i juz nie wiem jak bez niego sie obyć.
Panowie jeszcze takie pytanko. Przeglądałem też stonkę Nikona... I tam wiele dobrego czytałem o Nikon D300. Powiedźcie jak można go porównać z 1D Mark II. Bo niby pisze, że też dobry do sportu... Jak uważacie. Wiem, że to konkurencyjny sprzęt, ale proszę o podpowiedź :) Pozdrawiam
Do 1DmkII najblizej w nikonie jest D2H (lub Hs - odpowiednik 1dmkIIn). D300 to zaawansowana puszka amatorska/półprofesionalna.