potwierdzam, zdjęcia słabe...
Wersja do druku
potwierdzam, zdjęcia słabe...
to może warto zalogować sie na forum rodzinne a nie forum fotografii. Moim skromnym zdaniem jest pewna różnica między zdjęciami/fotkami a fotogfiami, i jeżeli wchodzisz na forum fotograficzne a nie na żadne inne to warto pokazać coś cos kwalifikuje się w tym przedziale, inaczej jesteś skazany na swojego rodzaju krytykę ( krytyka nie musi być zła, aczkolwiek zależy od poziomu prezentowanej pracy). Nikogo nie interesuje tutaj że zdjęcia są prosto z puszki czy bez obróbki, ludzie (mnie) na takich forach intersuje jakość jaką oglądam, to co prezentują fotografowie, i nie wazne czy spędził godizny w PS,LR czy innym programie czy wypluł zdjęcie prosto z puszki. To troche jak z samochodami, wchodząc na forum motoryzacyjne i widząc zardzewiałego poldka z nakładką na wydech i podświetlonym podwoziem ręce mi opadają, gdyż wchodze na takie forum aby oglądać świetne ,odpicowane, w które włożono mase czasu auta. Tak samo tutaj, nie dziw się że takie a nie inne opinie idą od ludzi, nie złość się na to że to hejt itp, tłumacz sobie jak chcesz, ale prawda jest prosta że prezentujac prace których forma, jakość, kadr i cała reszta kompletnie nie trzyma się jakichkolwiek zasad technicznych , musisz liczyć się z taką a nie inną opinią.
Tak samo wiara, niewiem co ma wiara do tego, kiedy ja zaczynałem strach było wrzucic cos do neta bo hejt leciał równy, było to ładne fiuuuu lat temu, tylko że dziś trzeba byc wyrozumialym , trzeba każdemu dawać tą złudną opinie że jest spoko i idzie sie w dobrą strone.
Drogi Gamo, rób dalej zdjęcia, masz mega fajny zestaw do tego zeby bez dodatkowego wkładu finansowego szybko złapać super jakość, a kadry i to jak panujesz nad światłem przyjdzie z czasem, szybciej bądź później. Jeżeli masz jakeiś pytania, chciałys się poradzić pisz do mnie, chętnie pomoge bo wiem jak to jest na początku.
dałem ci wcześniej rady, które puściłaś mimo uszu
i dalej wystawiasz kompletnie nieudane zdjęcia
i jeszcze strzelasz focha:mrgreen:
Pozwolę sobie zaoszczędzić autorowi zdjęć rad filozoficzno-mentorskich.
14 - zdjęcie nie ostre i zbyt ciemne. Ostrość chyba była ustawiona na prawe oko dziecka ale i tak gdzieś ucieka. Trochę przeszkadza mi też poucinanie części ciała.
15 - Ciut zbyt ciemne i obcięte rączki.
16 - Chyba najlepsze technicznie, parę małych rzeczy do poprawki: usta małej ostrzejsze niż oczy (ostrość najlepiej ustawiać przy portrecie na oczy/oko) ale i tak chyba najostrzejsze jest udo dziecka. Koszulka trochę przepalona (zbyt jasna).
17 - bardzo miłe zdjęcie w odbiorze. Tak jak napisał Element7th twarz zbyt ciemna i najostrzejszy brzuszek. Ale twarz w mocnym punkcie - b. dobrze.
Fotografowanie dzieci to wielka przyjemność. Nie zniechęcaj się i wrzucaj dalej zdjęcia! Poczytaj też coś o zasadach fotografii (jeśli tego nie robiłeś jeszcze) a potem spróbuj to wprowadzić w życie (to ta trudniejsza część edukacji ;) ). I pamiętaj, że to forum jest także po to - by szlifować swoje umiejętności fotograficzne - o czym przypominam bardziej zaawansowanym kolegom!!
Jeżeli wrzucasz fotki tylko po to żeby mieć pozytywne recenzje, to musisz się bardziej postarać. Masz jakieś tak emocjonalne nastawienie do tych zdjęć i OK. Jak dla mnie to typowe albumowe pstryki. Technicznie jest słabo. Z Canona 5D mkII można znacznie więcej wycisnąć.
Nr 17 jak nie doświetlasz lampą czy blenda, to staraj się ustawić ze światłem, a nie pod słońce.
Jedni wrzucają tu zdjęcia, żeby pokazać jacy są dobrzy. Drudzy wrzucają po to, żeby Ci pierwsi pokazali im palcem co robią źle i co mają zrobić, by ich zdjęcia były takie jak tych pierwszych. I nie mówię tutaj o pójściu na łatwiznę.
IMHO, jeżeli ktoś ma chęć podzielić się wiedzą to się podzieli, jak ktoś ma ochotę komuś po prostu pocisnąć, to niech idzie na ławkę z dresami się poszarpać.
Odsyłanie do książek, neta itp nie zawsze jest na miejscu. Co innego teoria, co innego praktyka. Nie sądzę, żeby ktoś tu wrzucał foty bez przeczytania chociażby podstaw fotografii, ale z wielu względów, autor widzi swoje dzieło inaczej niż osoby postronne.
Panowie, "czopki z dup". Gnojenie amatorów na pewno nic dobrego nie przyniesie...
nikt tu nikogo nie gnoi,odeslanie do obejrzenia prac dobrych jest złe? nie na miejscu? gnojeniem?
to najprostsza metoda
Przeczytaj mojego posta jeszcze raz i poszukaj w nim wyjaśnienia, dlaczego "twoja" metoda nie zawsze jest skuteczna.
skoro ktoś wybiera naukę przez net to niech z netu korzysta
przykro mi, od założenia posta w tym złym necie umiejętności gamie nie przybędzie
po pierwsze to powinna się zapisać na podstawowy kurs fotografii chociażby po to, żeby nauczyć się obsługiwać aparat
przy okazji liźnie tez podstaw fotografii
sama ta wiedza nie przyjdzie, a informacje ze obcięte raczki lub nieostre tez jej dużo nie dadzą
bo ona/on(gama) tego nie widzi
a po drugie to nieostre zdjęcie powinno trafić do kosza z poziomu aparatu
ja nie rozumiem tej awersji na naukę, nic samo nie przyjdzie
choćby tu do poczytania
http://www.canon-board.info/szkola-fotografii-cb-37/
No i właśnie z tego netu korzysta: przyszedł tu, żeby zapytać co robi źle, co może poprawić. I właśnie dzięki założeniu tego tematu otrzymał możliwość zdobycia tej wiedzy. Dzięki możliwości konfrontacji z "żywym odbiorcą", w przeciwieństwie do suchej teorii, nie musi żyć w przeświadczeniu, że wszystko jest OK, bo jemu się podoba.
Porównując zdjęcia nie każdy jest w stanie powiedzieć dlaczego to zdjęcie jest pierdyliard razy lepsze od mojego, mimo że kadr podobny.
Cały czas zaznaczam, że teoria to nie wszystko, na niektóre rzeczy trzeba po prostu zwrócić uwagę.
Ja za to nie rozumiem tego utrzymywania wiedzy tajemnej tylko dla siebie. "Jest źle, ale nie powiem Ci co, bo ja wiem a ty nie".
Nawet nie wysiliłeś się przeczytać pierwszego posta, żeby rozwiać wątpliwości a krzyczysz najgłośniej.Cytat:
bo ona/on(gama) tego nie widzi