Odp: Pytanie do CSI - Czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki?
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Czyli mam rozumieć, że np 60D ma deklarowany przebieg 100tys. i jak migawka padnie wcześniej to wymienią a w dwa razy droższym 6D nie wymieniają? :shock:
W to akurat to nie wierzę, że tak może być.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic :(;)
Rewelacja po prostu... :???:
Miałem nadzieję że coś się wyjaśni do końca tego posta ale jest lekka kupa... coraz częściej CANON ma w d... klientów. Szkoda..
A coś się zmieniło w kwestii gwarantowanego przebiegu migawki???
Jakiś czas temu takowa gwarancja dotyczyła zdaje się aparatów zaliczanych do segmentu PRO,
i o ile dobrze pamiętam, to 50D był ostatnim dwucyfrowym modelem, który się do niego zaliczał.
Pytanie, czy 6D jest w segmencie PRO?
No i czy Canon nie zmienił polityki w tym temacie...?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To wiemy. Ale nie w każdym aparacie, stąd wieczne pytania i urban legends.
Jakiś czas temu była mowa, że w 30D nie wymieniają, tylko od 40D wzwyż. Teraz znów że 6D nie ma gwarancji.
A wszystkiemu winien producent, który nie chce z jakiegoś dziwnego powodu[1] określić jednoznacznie swojego stanowiska.
[1] A ten dziwny powód to zapewne chęć zachowania możliwości wycofania się z darmowej wymiany migawki w dowolnym momencie.
Dwa lata temu wymienili mi w 30D bez problemu (oczywiście poniżej 100k) nie musze pisać że był po gwarnacji.
6D ma bezpłatną wymianę do 100k
Wszystkie 1D`ynki mają gwarant 150k, 200k, 300k i 400k - zależnie od modelu i każde xxD ma bezpłatną do 100tys z wyłączeniem 10D który ma 40k (chyba)
Nie wiem jak sprawa ma się z xxxD i xxxxD, pamiętam że 350D ma 30k - ale kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" - raczej to drugie.
W wywiadzie z Woźniakiem padły dziwne słowa że od jakiegoś tam modelu canon od niedawna wymienia migawkę (chyba 60D?) a prawda jest taka że ludziom powymieniali bezpłatnie w 20D i dalej wymieniają jak ktoś ma takowego poniżej przebiegu.
Tym bardziej więc wydaje się ze w 6D bezpłatna wymiana to pewniak,... niedługo "profesjonaliści" natrzaskają <100k JPG`ów i się przekonamy.
Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
/.../(chyba)/.../ kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" /.../ więc wydaje się ze /.../
Zostawiłem esencję problemu ;-)
Cytat:
Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.
Dokładnie to napisałem wcześniej. Chcą mieć możliwość wycofania się z darmowej wymiany w dowolnym momencie bez konieczności tłumaczenia się przed klientami.
Ostatnio usłyszałem od jednego ze sprzedawców w dużej sieci sprzedaży, że 6D ma gwarancję na 150tys. cykli. Podobno tak im na szkoleniu mówili... Ale to tylko gadanie. Żaden konkret :/
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
volv
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)
A skąd ta informacja?
Cytat:
Zamieszczone przez
volv
Nie nie możemy uznać, bo nie mamy pojęcia w czyim imieniu to piszesz.