Odp: canon 17-55 2.8 is usm
No i stało się - po tygodniu użytkowania (głównie w pomieszczeniach) zauważyłem małe pyłki (3 szt) pod soczewką. To jakaś paranoja obiektyw za 4k. W serwisie mi powiedzieli, że sam tego nie mogę zrobić ponieważ stracę gwarancję, oraz mogę przysłać obiektyw i mi go wyczyszczą, ale najpierw będzie ekspertyza czy obiektyw był właściwie użytkowany.
I co mam tak co miesiąc wysyłać obiektyw do serwisu ? Pomimo jego zalet w zakresie lepszej celności czy szybkości (od tamrona), żałuję, że go kupiłem i stanowczo odradzam ze względu na zabrudzanie się!
Z tego co piszą wszyscy to nie, ale .... denerwuje !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
samir
No i stało się - po tygodniu użytkowania (głównie w pomieszczeniach) zauważyłem małe pyłki (3 szt) pod soczewką. To jakaś paranoja obiektyw za 4k. W serwisie mi powiedzieli, że sam tego nie mogę zrobić ponieważ stracę gwarancję, oraz mogę przysłać obiektyw i mi go wyczyszczą, ale najpierw będzie ekspertyza czy obiektyw był właściwie użytkowany.
I co mam tak co miesiąc wysyłać obiektyw do serwisu ? Pomimo jego zalet w zakresie lepszej celności czy szybkości (od tamrona), żałuję, że go kupiłem i stanowczo odradzam ze względu na zabrudzanie się!
Nie wysyłaj go na razie, poczekaj pod koniec gwarancji ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wysyłaj go na razie, poczekaj pod koniec gwarancji ;)
a potem mu stwierdzą, "niewłaściwe użytkowanie" i dziękuję dobranoc :)
A ile taka usługa czyszczenia kosztuje ?
Widzę, że szanowni forumowicze zapomnieli o istnieniu Sigmy 17-50 dc 1:2,8 ex hsm która to posiada zarówno stabilizację jaki szybki i cichy af. Posiadam ten obiektyw ponad rok i mogę powiedzieć, że śmiało konkuruje z Canonem w zakresie jakości optycznej a od strony mechanicznej sprawia lepsze wrażenie. Przewyższa także Canona pod względem warunków gwarancji i śmiało konkuruje ceną dodatkowo w zestawie jest pokrowiec i osłona przeciwsłoneczna. Kupiłem ten obiektyw nowy, nie wybierany zero problemów z af i śmiało mogę go polecać.
Niekoniecznie zapomnieli - nie o niej wątek ;)
Co nie zmienia faktu, że SIGMA 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM jest mocnym konkurentem dla tytułowego Canona.
Jak również nie zmienia tego, że niektórzy mają "alergię" na tzw. "kundelki" lub... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Maksymilian
a od strony mechanicznej sprawia lepsze wrażenie.
Możesz rozwinąć swoją myśl gdyż od strony mechanicznej nie znam tego modelu. Dziękuję.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dziobolek
Co nie zmienia faktu, że SIGMA 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM jest mocnym konkurentem dla tytułowego Canona.
Wiedziałem, że kolega odezwie się w tym temacie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
samir
najpierw będzie ekspertyza czy obiektyw był właściwie użytkowany
Ciekawie jak ją zrobią, może szkło ma wszczepiony chip, który im opowie co z nim robiłeś ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Czy zabrudzenia maja wplyw na zdjecia?
Póki jest ich mało i są małe nie mają, ale jak w tym tempie będzie łapał syf, to w końcu może ktoś zauważy to na zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Wiedziałem, że kolega odezwie się w tym temacie ;-)
Ja też jestem uczulony na jak to fajnie nazwał dziobolek "kundelki" po kilku wtopach jakie zaliczyłem z sigmami i tamronami. Jak kogoś stać, to lepiej od razu kupować w systemie, później nie boli albo boli znacznie mniej - wiem z doświadczenia ;).
Choć tytułowego szkła nie polecam, ale tylko z uwagi na cenę.