Odp: Canon EF 35mm f/2 IS USM VS. Canon EF 50mm f/1.4
Chodziło i mi warunki oświetleniowe, że z włączona stabilizacją będę mógł pstrykać fotki w trudniejszych warunkach. Czytałem test na "świat obrazu" i chyba nie najlepiej wychodzi na pełnej dziurze :( Chciałbym jakąś stalkę. Póki co ma C60 makro i te dwie mnie zainteresowały i własnie nie wiem na którą się zdecydować ? chodzi mi o to aby szkło było ostre na pełnej dziurze i żeby ładnie rozmywało tło. Jakbym znalazł fajna stałkę to sprzedałbym C60 i do makro kupił C100L IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czytałem test na "świat obrazu" i chyba nie najlepiej wychodzi na pełnej dziurze :(
No tak np. wychodzi na pełnej dziurze:
www.marekkowalczyk.info/CB/_MG_1145.jpg
Problem w tym czy kogoś to satysfakcjonuje czy uważa, że jest to bezużyteczne jak ów "świat obrazu".
Stabilizacja działa tylko dla statycznych obiektów. Więc nie do końca zastępuje większą dziurę.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No tak np. wychodzi na pełnej dziurze:
wygląda to całkiem dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Stabilizacja działa tylko dla statycznych obiektów. Więc nie do końca zastępuje większą dziurę.
Tak, zdaje sobie sprawę z tego, tylko nie wiem który lepiej będzie wyglądać i się sprawować.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No i nie zawsze większa dziura zastąpi stabilizację dla statycznych obiektów.
Stabilizacja daje ok 3EV - a przysłona 1EV w przypadku f=1.4.
Czasami trzeba też przymknąć dla większej GO - i wtedy stabilizacja albo statyw. Albo większe ISO i mniejszy DR jako bonus:mrgreen:
A jak coś się rusza to ja najczęściej nie focę ;)
Czyli generalnie jesteś z niego zadowolony i nie wolałbyś C28 1,8 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czyli generalnie jesteś z niego zadowolony i nie wolałbyś C28 1,8 ?
Obiektywem C35/2IS Canon idealnie trafił w moje oczekiwania.
Nie tylko zresztą moje:
FM Reviews -
Kontrowersyjne wprowadzenie IS do szerokich stałek zyskuje akceptację. Ludziom się to spodobało nie tylko przy filmowaniu.
Ludzie marudzą, że nie ma jakiegoś cudownego przełomu w obiektywach ale wprowadzane udoskonalenia są zauważalne jak się zrobi pierwszy tysiąc zdjęć danym obiektywem w różnych okolicznościach.
Starsza generacja obiektywów, do której należy C28/1.8 nie nadąża za gęstymi matrycami APS-C.
C28/1.8 nigdy nie był szczególnie lubiany, może rozrzut egzemplarzy był zbyt duży.
Dziękuję Ci za cenne uwagi :D
Mam 28 f/1.8 - uzywane na 40d i 7d. Na obu korpusach, szczerze mowiac, ostrosc i rozdzielczosc tragiczna. Nie wiem, moze mam felerna sztuke, a moze to po prostu nie jest obiektyw pod APS-C. U mnie caly czas lezy w szafie - za kilka miesiecy bede mial 6d i obiektyw dostanie druga szanse. Zobaczymy jak sie sprawdzie - narazie do cropa absolutnie nie polecam.
Kurcze :( dzięki, za przestrogę. Fakt, wiele jest mieszanych głosów na jego temat. Dzięki Wam coraz bardziej myślę o 6D. Decyzja trudna bo sam nie wiem co zostawić a co dokupić. :?: