Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Wersja do druku
Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?Cytat:
Guzman, mialem ten sam dylemat. Mialem jednak mozliwosc sprowadzenia wersji non-IS i... na razie nie zaluje. Oto zdjecie z niedzielnego koncertu EST w W-wie. Warunki jak widac baaaardzo ciezkie.
Wnioski:
foty na poczatku robilem z monopodem, te jednak sa z reki - tzn. nawet jakbym mial IS-a wiele by mi nie pomogl, bo pilnowac trzeba czasow! Co z tego, ze IS zatrzymalby mi sciane, jak ludzie przy 1/30 i tak byliby rozmazani?
dlaczego ciężki aparat ?Cytat:
Zamieszczone przez iczek
No w tym momencie, to chyba nie bylo za jasno...:shock:
A tutaj widac ewidentnie, ze reka jest poruszona, reszta jednak jest chyba ok, nie prawda? Wiec w czym IS uratowalby mi to zdjecie?
ps
podkreslam, iz bylo ono robione z lapy bez IS-a, monopodu czy statywu :!: Czas 1/50s, ogniskowa 200mm i jakos wiekszych problemow nie zanotowalem :roll:
Ech, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek" :mrgreen: i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
tak rodza sie stereotypy:)Cytat:
a gdzie w moim poscie byl "trolling"? :)
Guzman, w zależności od tego co focisz to IS albo się przyda, albo nie.
O fotce basenowej z ciemnym szkłem z IS, takiej jak ta poniżej, to mógłbym zapomnieć. Przy f/2 i ISO800 udało mi się wyciągnąć 1/400 s.
Przy takiej statycznej fotce IS byłby pomocny. A tak... musiałem podbić do ISO1600 aby przy 100mm i f/2.2 uzyskać czas 1/160 s. (na cropie) i ustrzelić tego niemrawego jaszczura.
1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje :)
I to jest wg mnie jeden z najbardziej istotnych powodow dla ktorych powinno sie myslec o IS-ie - trzesace sie lapy 8)Cytat:
Zamieszczone przez Metus