Odp: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Dla mnie nowa 24-70 będzie bardzo przydatna podczas wypadów z plecakiem.O ile optycznie będzie dobrze ma szanse:). A co do 17-40 z IS zgadzam się z Akustykiem na wypady moje by był jak znalazł:P
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
24-135/2.8 L IS to byłoby coś....
i jeśli obecny trend cenowy by się utrzymał (a dlaczego nie:mrgreen:) to w cenie małego samochodu
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
cwanon wie co robi bo z pewniścią 24-70 będzie lepszy optycznie od swego dłuższego odpowiednika a jego cena powinna szybko spaść bo jelśi będzie prawie 2x droższy to zdecydowana większość wybierze 24-105
ten problem Canon na pewno w skonczonym czasie (obstawiam jakies 12 miesiecy) rozwiaze - czyszczac zapasy magazynowe 24-105. wtedy dla kupujacych nowki w sklepie bedzie do wyboru tylko 24-70/4 albo 24-70/2.8 II ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
i jeśli obecny trend cenowy by się utrzymał (a dlaczego nie:mrgreen:) to w cenie małego samochodu
slusznie. z tym ze pamietajmy, ze nie kazdy maly samochod jest tani...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja i 17-40 robie fajne ( :D ) krajobrazy, a 16-35 to nie jest opcja wymiany jak dla mnie. swiatlo f/2.8 zdecydowanie nie zastapi mi IS do robienia widoczkow.
eee .. to w obecnym 17-40 jest IS? ;)
A powaznie to masz możliwość:
1. a)Czekać aż może wyjdzie nowy 17-40 IS w cenie pewno ok 1500$.
b)Jak już wyjdzie to czekać aż może stanieje.
W sumie to jakies na oko 3-4 lata licząc optymistycznie.
2. Kupić 16-35 I lub II (sprawdziłem na allegro - 4300 używka).
Jasne że IS by się przydał ale skoro do tej pory dało się bez...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ten problem Canon na pewno w skonczonym czasie (obstawiam jakies 12 miesiecy) rozwiaze - czyszczac zapasy magazynowe 24-105 ;) wtedy dla kupujacych nowki w sklepie bedzie do wyboru tylko 24-70/4 albo 24-70/2.8 II ;)
to bardzo prawdopodobne rozwiązanie (już widzę ten lament na forach i podwyżki cen 24-105 na allegro, pewnie sigma i tamron szybko zwąchałyby interes i wypuściły odpowiednik) ale chyba nie takie szybkie bo podobo canon zapowiedział że 24-105 ma być kitem do 6d, tak?
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
A powaznie to masz możliwość:
1. a)Czekać aż może wyjdzie nowy 17-40 IS w cenie pewno ok 1500$.
b)Jak już wyjdzie to czekać aż może stanieje.
W sumie to jakies na oko 3-4 lata licząc optymistycznie.
wlasnie tak zrobie, bo mi sie do zmiany generalnie nie pali, zwlaszcza na drozej i wcale niewiele lepiej (16-35). natomiast na pewno bede rozwazal, kiedy pojawi sie taka mozliwosc, w miedzyczasie katujac obecny 17-40.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to bardzo prawdopodobne rozwiązanie (już widzę ten lament na forach i podwyżki cen 24-105 na allegro) ale chyba nie takie szybkie bo podobo canon zapowiedział że 24-105 ma być kitem do 6d, tak?
nie jestem pewny, ze tak ma wygladac ta opcja kitowa. ale na pewno jest to jakas strategia przyspieszajaca wyczyszczenie magazynow z 24-105, przy okazji uatrakcyjniajaca nowy korpus. i tez "przy okazji" grajaca na korzysc przepychania 24-70/4 na rynku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Czemu Canon nie wypusci wkoncu obiektywu dla polskich slubniakow, typu Canon zoom lens 24-135/2.0 L IS ? :mrgreen:
Temu że na takie coś nie byłoby stać nikogo poza szejkami z Dubaju ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z punktu widzenia krecenia filmow 24-70/4 IS to faktycznie krok w tyl.
Czemu. Przecież to szkło nie jest następcą 24-105 pomijam już że nie wiemy jakie ma właściwości optyczne - np. czy trzyma ostrość podczas zoomowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie jestem pewny, ze tak ma wygladac ta opcja kitowa. ale na pewno jest to jakas strategia przyspieszajaca wyczyszczenie magazynow z 24-105, przy okazji uatrakcyjniajaca nowy korpus. i tez "przy okazji" grajaca na korzysc przepychania 24-70/4 na rynku ;)
Fotopolis.pl: Oficjalne ceny Canona EOS 6D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Czemu Canon nie wypusci wkoncu obiektywu dla polskich slubniakow, typu Canon zoom lens 24-135/2.0 L IS ? :mrgreen:
a są wogóle takie szkła na rynku ???? podejrzewam że byłoby dość trudne do wykonania oczywiście z jakością optyki jak na eLkę przystało
Odnoszę wrażenie że wszytko co ostatnio Canon wypuszcza to krok w tył w mniemaniu co niektórych. Słabe 5dIII beznadziejna 1dx i kijowe obiektywy. Kurde tylko sie pozbywać nowych rzeczy i kupować magiczne starsze aparaty i obiektywy.
Na moje premiery są dobre i ukierunkowane dla konkretnych osób. Tak jak Akustyk napisał brakuje szerokiego z IS i będzie dobrze:P
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wlasnie tak zrobie, bo mi sie do zmiany generalnie nie pali, zwlaszcza na drozej i wcale niewiele lepiej (16-35). natomiast na pewno bede rozwazal, kiedy pojawi sie taka mozliwosc, w miedzyczasie katujac obecny 17-40.
Czy ja wiem czy nieznacznie?
16-35II
Canon EF 16-35mm f/2.8 USM L II (full format) - Review / Test Report - Analysis
17-40:
Canon EF 17-40mm f/4 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis