Odp: C 28 1.8 USM czy naprawdę jest takie złe jak go malują ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
28.1.8 szkło drogie i nędzne, kiepski AF, wyjątkowo ciemne, wartości nie odpowiadały porównaniu z innym obiektywem. Ogólnie żal brać.
Skoro żal brać bo kiepski AF i ogólna nędzność to jaki obiektyw wg, Ciebie w tym zakresie ogniskowych, świetle i cenie byłby godny uwagi?
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
28.1.8 szkło drogie i nędzne, kiepski AF, wyjątkowo ciemne, wartości nie odpowiadały porównaniu z innym obiektywem. Ogólnie żal brać.
Ja nie rozumiem takich komentarzy. Wydaje się że z czystej złości charakteru osobistego są napisane i z przyczyn prywatnych, subiektywnych bardziej niż opiniotwórczych :)
Za droga jest dla mnie L24 albo 35 za ciemne zumy i za wolne AF sigmy/tamrony, zdjęcia zwykle wykonuje na przysłonach F2/2.2 więc jeśli to szkło jest dobre od F2 z szybkim pewnym AF to będzie najlepsze dla mnie rozwiązanie, a z czasem może wymienię na L .
Dzięki za konstruktywne komentarze :)
AF jest szybki, ale niestety nie celny, poza tym w porównaniu do innych USMów ma taką 0,3 sekundową zawieszkę zanim się ruszy
główną wadą tego szkła są nieostre rogi do f/5,6, ale właściwie na żadnej nie nadają się np. do krajobrazów miejskich, chociaż w centrum jest ok od pełnej dziury (nie jak 50/1,4)
mniejszą wadą są problemy z odblaskami
Cytat:
Zamieszczone przez
Natasha
Skoro żal brać bo kiepski AF i ogólna nędzność to jaki obiektyw wg, Ciebie w tym zakresie ogniskowych, świetle i cenie byłby godny uwagi?
Też się z tym nie zgodzę !! Jak ktoś nie umie robić zdjęć i posługiwać się nabytym sprzętem to zawsze będzie dawał taką opinię ;)
Miałem - dobry, ale nie rewelacyjny. Da się pracować. Ot solidne szkło z pewnymi ograniczeniami. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
Wyjątkowo ciemne...?
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Wyjątkowo ciemne...?
Może chodzi o sporą winietę :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Wyjątkowo ciemne...?
hehe tak jak w egipcie pewnie..:P
Ma swoje wady i zalety. Jak kogoś nie stać na obiektywy klasy L to moim zdaniem jedna z podstawowych pozycji :)