Odp: canon 5d Mark III -problem z jakością zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Nie możesz porównywac ze sobą zdjęć, które wyszły prosto z puszki, ze zdjeciami, któe przeszły proces masakrowania w Photoshopie, lub podobnym programie.
To jak bys chciał porównywac kobietę, która wstała ledwo z łózka z ta, która wyszła od fryzjera i makijażysty.
Nota bene, te zdjęcia z Sony wyglądają strasznie. I nie jest to wina aparatu.
--- Kolejny post ---
W ogóle, sadząc po upartym odmawianiu zaprezentowania RAW z 5DIII zaczynam mieć podejrzenia, czy ten temat nie jest jakąś słabą prowokacją.
niepotrzebnie się irytujesz to żadna prowokacja, raw-a chcę gdzieś wrzucić ale nie bardzo wiem gdzie mogę,przepraszam za moją amatorszczyznę ale ja naprawdę przeszedłem na system canona i nie mam zamiaru reklamować "s" , ale takie mam odczucia pewnie ze strachu , że mogłem trafić na zły egzemplarz 5d, a z raw-em jeszcze spróbuję i dam link z checią wysłucham Twojej opini.
pozdrawiam jacek231
ja się dziwię, że mając taką puszkę nie zaczynasz od rawu tylko dajesz jpegi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
ja się dziwię, że mając taką puszkę nie zaczynasz od rawu tylko dajesz jpegi ;)
ok już się nie znęcajcie nad nowym , postaram się poprawić.
https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek231
lepiej zostańmy przy jpg, zresztą rawy są przereklamowane :wink:
--- Kolejny post ---
w żadnym wypadku tak nie twierdziłem, pisałem tylko ,że są bardziej wyraziste, ostre itp.[/QUOTE]
nie kładą a "powalają 5d na łopatki" z postu #1
sory za przekręcenie:wink:
Wracając do tematu to z twoim 5D jak najbardziej jest wszystko ok.
Może czas na bezpośrednie porównanie obu puszek w takich samych warunkach, bo póki co to widzimy różne "sceny" dla różnych aparatów w tym dla piątki najgorsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek231
nraw-a chcę gdzieś wrzucić ale nie bardzo wiem gdzie mogę,
Upload - Speedy Share - upload your files here
Panowie,panowie, to dział dla początkujących więc dajmy im szansę "początkować" ,proszę....
Apeluję o poważne i konstruktywne wypowiedzi.[Każdy kiedyś zaczynał]
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek231
według mnie całkowicie do bani bez rozdielczości i ostrości
Nie doczytałem się, ale przypuszczam, że robisz w RAW-ach. Mam pytanie.
Czym wołasz rawy i jak wyostrzasz?
Kiedyś mój znajomy miał jakiś kompakt Sony. Sprzedał i kupił Canona 450D i miał podobny problem jak Ty. Czyli zdjęcia z Sony były ostre, nasycone kolory po prostu "miodzio". Po przejściu na Canona zaczął narzekać, że nieostre, blade itp. Po krótkiej rozmowie wyszło, że RAWy wrzuca do LR, eksportuje do jpg i tyle (w Sony robił w jpg).
Wytłumaczyłem mu, że po to robi się w RAW-ach, aby mieć wpływ na zdjęcie wynikowe, chcesz mieć ostre to wyostrz, chcesz mieć nasycone to podciągnij saturację, kontrast itp.
Sony robił to w puszcze i "wypluwał" gotowe jpg, na wygląd których fotograf nie miał wielkiego wpływu.
Chcesz mieć "piękne" zdjęcia o wyglądzie których decyduje aparat to wróć do Sony.
Po jakimś czasie, gdy nauczył się podstawowej obsługi LR i PS stwierdził, że jednak sam woli decydować o wyglądzie zdjęcia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Nie doczytałem się, ale przypuszczam, że robisz w RAW-ach. Mam pytanie.
Czym wołasz rawy i jak wyostrzasz?
Kiedyś mój znajomy miał jakiś kompakt Sony. Sprzedał i kupił Canona 450D i miał podobny problem jak Ty. Czyli zdjęcia z Sony były ostre, nasycone kolory po prostu "miodzio". Po przejściu na Canona zaczął narzekać, że nieostre, blade itp. Po krótkiej rozmowie wyszło, że RAWy wrzuca do LR, eksportuje do jpg i tyle (w Sony robił w jpg).
Wytłumaczyłem mu, że po to robi się w RAW-ach, aby mieć wpływ na zdjęcie wynikowe, chcesz mieć ostre to wyostrz, chcesz mieć nasycone to podciągnij saturację, kontrast itp.
Sony robił to w puszcze i "wypluwał" gotowe jpg, na wygląd których fotograf nie miał wielkiego wpływu.
Chcesz mieć "piękne" zdjęcia o wyglądzie których decyduje aparat to wróć do Sony.
Po jakimś czasie, gdy nauczył się podstawowej obsługi LR i PS stwierdził, że jednak sam woli decydować o wyglądzie zdjęcia ;)
dzieki za konkretna odpowiedz , z canona nie zrezygnuje , ale i sony nie wyrzucę. Czas na naukę LR.