Odp: Nikon D300 czy 5D mk i
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ale nie zmienia to mojej opinii że w zakresie 28mm-90mm na 5D jestem w stanie zrobić niemalże identyczne zdjęcie za pomocą 60D + 17-55. Niemalże, bo jednak GO będzie ciągle minimalnie płytsza na 5D, ale od f=~5.0 wszystko się już wyrównuje.
no wlasnie tu jest pies pogrzebany. patrzysz na szklo przez perspektywe ostrosci i GO.
a tu dochodza tez takie rzeczy jak mikrokontrast, winietowanie, dystorsje czy sam bokeh (szczegolnie w okolicy rogow zdjecia). a po tych cechach szkla pokroju 24-105, 17-40 (bardzo charakterystyczne) czy nawet 70-200/4 mozna nierzadko "wyczytac" ze zdjecia bez EXIF-u.
w cropie tych przypadlosci nie widac, przynajmniej az w takim stopniu - bo mniejsza matryca ukrywa lub wyrownuje takie cechy (dla niektorych po prostu wady).
Odp: Nikon D300 czy 5D mk i
To i ja dołożę swoje pięć groszy do tematu. Miałem D300 i 17-55 potem sprzedałem zamieniłem na 5D i stałki , miałem właśnie 85 , 50 ,28 i powróciłem do zestawu D300 z tym że ze stałkami. Jakoś 5D mi nie leżał (może miałem taką sztukę), generalnie wola cropa jeśli chodzi o szumy to szczerze wydaje mi się że Nikon daje lepszy obrazek.