Odp: 5dmk2 za ciemne zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2...
Czyli, jeżeli ustawiałeś punktowym na twarzy (i skóra była raczej jasna, niezbyt opalona) to pomiar działa jak najbardziej poprawnie, bo powinieneś wprowadzić korektę około +1 EV :) (przy bardzo jasnej skórze nawet +2EV)
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Czyli, jeżeli ustawiałeś punktowym na twarzy (i skóra była raczej jasna, niezbyt opalona) to pomiar działa jak najbardziej poprawnie, bo powinieneś wprowadzić korektę około +1 EV :) (przy bardzo jasnej skórze nawet +2EV)
Trzeba się po prostu przyzwyczaić i dobijać +1ev. Włączyłem histogram na stałe, będę go uważniej obserwował na zdjęciach, lcd poszedł już na maksa w dół, dziś idę popstrykać w plenerze i zobaczę jak z doświetlaniem...
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2... Tragedia... Prywatną sesję powtórzę ale ślubu już nie...
Dasz radę wyciagnąć. Ludzie nawet się nie zorientują, że coś jest nie tak ;). Będą się cieszyć z klimatu, tylko Tobie niesmak zostanie.
Powiem szczerze, że mam ten aparat ponad 3 lata, o tym, że na LCD nie ma co liczyć wiem i w niektórych przypadkach wręcz obowiązkowo trzeba podbić ekspozycję, ale nigdy mi się nie zdarzyło tyle zdjęć napsuć. Pojedyncze się zdarzają, ale nie tak żeby wszystkie. Widocznie zostały Ci nawyki z Nikona, przyzwyczaisz się po jakimś czasie.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazyfoto
Lightroom koledze robi wstępną kalkulację-zmienia kontrast,krzywą tonalną na medium i dodaje czerni +5 i ma czarne zdjęcia i się histogram z aparatem nie zgadza :) Szkoda pisać w tym temacie.Pozdrawiam
Przeczytaj jeszcze raz cały wątek i dowiesz się, że DPP robi to samo, czyli są za ciemne więc lightroom nie ma nic tu do rzeczy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Dasz radę wyciagnąć. Ludzie nawet się nie zorientują, że coś jest nie tak ;). Będą się cieszyć z klimatu, tylko Tobie niesmak zostanie.
Powiem szczerze, że mam ten aparat ponad 3 lata, o tym, że na LCD nie ma co liczyć wiem i w niektórych przypadkach wręcz obowiązkowo trzeba podbić ekspozycję, ale nigdy mi się nie zdarzyło tyle zdjęć napsuć. Pojedyncze się zdarzają, ale nie tak żeby wszystkie. Widocznie zostały Ci nawyki z Nikona, przyzwyczaisz się po jakimś czasie.
Przyzwyczaję się bo z Nikonem dużo przeżyłem i dość długo nim robiłem ale jednak obrazek z Canona lepiej mi pasuje dlatego właśnie zmieniłem cały system ; ) Będę musiał patrzyć na histogram (w nikonie nie patrzyłem w ogóle i zawsze "jakoś" to wyglądało) i podbijać ev ale wszystko jest do przyzwyczajenia ; ) Już w ogóle inaczej wyglądają zdjęcia po dzisiejszej wyprawie w plener (street) gdzie podbicie ev miałem od 2/3ev do 1ev przy takim samym iso jak robiłem zdjęcia przed kościołem ( 100 oczywiście ; ) ).
Btw. Iso 100 będzie testowane w studio w następnym tygodniu ; )
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Będę musiał patrzyć na histogram (w nikonie nie patrzyłem w ogóle i zawsze "jakoś" to wyglądało)
Pomiar punktowy bez korekty tak ci działał? To chyba miałeś zepsuty światłomierz w Nikonie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Pomiar punktowy bez korekty tak ci działał? To chyba miałeś zepsuty światłomierz w Nikonie ;-)
Akurat punktowy zawsze mialem w d700 i nigdy mnie nie zawiodl ;) korekta oczywiscie byla ale nie az taka jak teraz, maks 0,4 ekspozycji w lightroomie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Akurat punktowy zawsze mialem w d700 i nigdy mnie nie zawiodl ;) korekta oczywiscie byla ale nie az taka jak teraz, maks 0,4 ekspozycji w lightroomie ;)
Nie o takiej korekcie (tj. w postprocesie) mowa, tylko o korekcie do wskazań światłomierza (robionej w aparacie).
Jeszcze raz:
http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Korekty w aparacie nie używałem ; ) Przeczytałem już ten tekst i dużo mi wyjaśnił ; ) Już mam swój sposób na canona i będę się go trzymał dopóty nie znajdę innego rozwiązania ; )!
Co to za offtopic się tu zrobił? Proszę moderatora o usunięcie zbędnych wpisów, które się tu pojawiły!
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Korekty w aparacie nie używałem ; ) Przeczytałem już ten tekst i dużo mi wyjaśnił ; )
Mierzyles swiatlo spotem, nie stosowales korekcji w aparacie i dobrze naswietlalo :shock: Miales chyba duzo szczescia, albo Nikon ma swietny swiatlomierz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Mierzyles swiatlo spotem, nie stosowales korekcji w aparacie i dobrze naswietlalo :shock: Miales chyba duzo szczescia, albo Nikon ma swietny swiatlomierz ;)
Jeśli spot bez korekty zawsze naświetla kadr prawidłowo niezależnie od tego co mierzymy, to raczej musiałby mieć kiepski światłomierz.
Nie ma takiej możliwości, żeby spotem bez korekty naświetlić tak samo mierząc na niebo, trawę, twarz i białą suknię.
Być może pomiar matrycowy w Nikonie działa lepiej (tj. nie próbuje na siłę chronić świateł), ale spot powinien działać na takiej samej zasadzie jak w Canonie.