Dla mnie spora, ale skoro dla Ciebie żadna, to nie ma o czym gadać.
No i tak w zasadzie - nie porównuje się cen używek z nówkami.
Wersja do druku
Mniej więcej taka, że jeden jest używany, a drugi nowy. Nadużyciem jest twierdzenie, że za cenę sigmy 17-50 kupi się canona, ponieważ w tym porównaniu sigma jest nowa, a canon używany. Równie dobrze można napisać że w cenie opla corsy można kupić mercedesa ;-). A nawet dwa jak dobrze poszukać...
Oczywiście nie twierdzę że ten używany musi być gorszy, ale jak już porównujesz dwa przedmioty, to oba powinny być w tym samym stanie, czyli albo oba nowe, albo oba używane. Gdyby poszukać używanej sigmy 17-50 to obawiam się, że za jej cenę już byś canona nie uświadczył ;-). Poza tym nowy obiektyw ma coś takiego jak gwarancja, czego nie ma już używany (chyba że jeszcze resztki). Używka ma nieznaną przeszłość, można wtopić, itd....
Witam, również chciałbym zmienić kita jednak chciałbym zmienić obiektyw przyszłościowo tj. pod FF. Posiadam 50 1.8, więc pomyślałem, żeby kupić jakieś dwie szerokie stałki, ale niestety przekracza to moje możliwości finansowe (ok.2000zł). Proszę o radę.
a przeczytałeś te posty powyżej ? czy myślisz ze twój problem kosmicznie rożni się???
niby nie ale sigma jest za droga, a nie chce kupować 17- 85
Hej, dawno mnie nie było i dziękuję zę wszyscy się tak rozpisali, ale niestety dalej przekraczacie mój mały skromny budżet. Chciałbym zamienić kita na inny obiektyw, lepszy obiektyw ale cena nie mogę przekroczyć 700zł. Oczywiście mogą to być także obiektywy używane. Wiem że to nie dużo ale nie dysponuję większą gotówka na ten cel :(((((
Prosze o propozycje
dokup lampę a zobaczysz jak kit dostaje pazury
Czego mi brakuje ?
Mam wrażenie że nie jest on zbyt ostry. Poza tym jak robię zdjęcia portretowe, to zanim on wyceluje w osobe i ustawi ostrość to mija jakieś 15 sekund, i nie raz słyszałem komentarze typu "długo jeszcze będziesz robić te zdjęcie?", "jak będziesz tak długo robić fotkę to nigdy nie złapiesz odpowiedniej chwili", "nie chce mi się pozować godzinę do zdjęcia"