Odp: Filmy SF - są tu miłośnicy?
Zabawne że jeszcze nie padło słowo...MATRIX !
Kurde, gatunek Sci-Fi jest strasznie rozległy. Jeśli związane z życiem w kosmosie, to zapadły mi w pamięć "Kroniki Riddicka" "Serenity" oraz "Solaris"
Z tych czysto rozrywkowych bajek, sensacyjnych to włąściwie wszystkie "I robot" "Minority Report" "Equilibrium" "Babylon A.D" "Aeon Flux" "Trzynaste piętro" itp
Z postnulkearnych "Księga ocalenia" "I am Legend" i gorąco polecam: Droga(2009) mało akcji, dlugie cisze, a klimat niesamowity.
ta droga mnie trochę rozczarowała ale klimat był
A jak nowy Tron? Pamiętam z dzieciństwa oryginał :-)
nowy tron fatalny- jak dla mnie, jedynka była robiona w pionierskich czasach wiec w głowie został fajny obraz
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
...Z tych czysto rozrywkowych bajek, sensacyjnych to włąściwie wszystkie "I robot" "Minority Report" "Equilibrium" "Babylon A.D" "Aeon Flux" "Trzynaste piętro" it...
Equilibrium, podobnie jak Rok 1984, Gattaca, Faranheit 451, Śpioch czy Harrison Bergeron wpisuje się w nurt tzw. antyutopii czyli czegoś co zapoczątkowała powieść Zamiatina "My". Może to i pod s-f podchodzi (wielu fachowców od szuflad tam właśnie te filmy wkłada), ale ja się troszkę obawiam że jednak nie.
Ze sajensFIKSZYN to "Planet Terror" mnie ujął :)
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Zabawne że jeszcze nie padło słowo...MATRIX !
Nie oglądałem i nie obejrzę. Za to moim numerem jeden jest staroć Hardware M.A.R.K. 13 - Hardware 1/6 - YouTube fajna muzyczka i wątek fotograficzny. Ale takim ponadczasowym tematem SF jest dla mnie bezapelacyjnie Obcy i pierwszy odcinek Predator. Czy filmy zmieniające rzeczywistość historyczną można podciągnąć pod SF?
Który film zmienił historię?
"Hardware" mógłby być, ale jest troszeczkę duszny. No i tlen nie wybucha :p
A ja bylem mega podrajcowany "Przenicowanym światem" na podstawie książki Strugackich - polecam każdemu fanowi sf, nie mówiąc już o Stalkerze :)
A ja uwielbiam Moon. Świetny klimat, super pokazany obraz ludzkiej psychiki.
A ja dzisiaj idę do kina na najnowszą część "Resident Evil". Darzę tę serię sympatią, chociaż możliwe, że głównie ze względu na postać głównej bohaterki, silnej kobiety, która wie, czego chce ;) a "Moon" tez bardzo lubię - ciekawy, dobrze zrobiony, klimatyczny... i naprawdę zmusza do myślenia. Ma w sobie też coś, co sprawia, że nawet jeżeli oglądało się go dawno, to ciągle się o nim pamięta - przynajmniej tak jest w moim przypadku ;)