W moim pytaniu ukryte było czy pytanie czy ten kalibrator jest ok :D a jeśli nie to jaki kupić? Mam NECa szerokogamutowego, a przymierzam się do jakiegos porządnego ekraniku.
Wersja do druku
W moim pytaniu ukryte było czy pytanie czy ten kalibrator jest ok :D a jeśli nie to jaki kupić? Mam NECa szerokogamutowego, a przymierzam się do jakiegos porządnego ekraniku.
Lepszego nie znajdziesz za te pieniądze.
A który kalibrator najlepiej kupić?
Do monitora? Najlepiej i1 Display Pro.
Właśnie się zastanawiam nad tym kalibratorem do monitora Eizo S2243. Czy przy pomocy tego urządzenia da się w miare dobrze wykonać kalibrację? Obecnie używam monitora bez kalibracji tak jak go kupiłem ale jednak wydruki nieco różnią się od tego co widzę na nim.
Tak, da się. Ale sporo zależy od tego ile o kalibrowaniu wie operator kolorymetru. Niemniej do ustawiania monitora w domu w zupełności wystarczy dać się poprowadzić za rękę dołączonemu do urządzenia oprogramowaniu i1 Profiler :-)
A to color munki nie będzie lepsze?
Colormunki Photo + Colorchecker Passport, ColorMunki - Pantone, Kalibracja monitora, Colormunki, i1Display PRO
Do monitora nie będzie.
Omówiłem z grubsza ten temat w trakcie webinarium X-Rite, może akurat się przyda:
Zarządzanie barwą w cyfrowej ciemni on Vimeo
Oglądnąłem webinaria i praktycznie zdecydowałem się na zakup tego kolorymetru. W Niemczech znalazłem za 158€ więc całkiem fajna cena.