Kuchatek, ja to nawet specjalny watek zalozylem, ale jakos sie moderatorzy nie kwapia :-)... zaraz ich pogonie wiem gdzie przesiadują ;-) :mrgreen:;Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Wersja do druku
Kuchatek, ja to nawet specjalny watek zalozylem, ale jakos sie moderatorzy nie kwapia :-)... zaraz ich pogonie wiem gdzie przesiadują ;-) :mrgreen:;Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Przeciez bylo wyjasnione ze podpis moze zmienic tylko Hazan, wiec sio z moderatorow :pCytat:
Zamieszczone przez Jac
oj tam nie czytasz uwaznie, bylo tak:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
ja zglosilem, teraz moderatorzy jesli uznaja ze zmiana jest sensowna to negocjuja z 'pozwanym'... jak wynegocjuja to hazan jednym klik, klik robi szacher macher i kuchatek jest guru flash masta
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Gdybys ty czytal uwaznie to bys zauwazyl ze moderatorzy juz potwierdzili ze propozycja jest sensowna i pilka lezy po stronie Hazana :p
Jesli hazan dostal PM od moderatorow to odszczekuje, ale cos mi mowi ze niedostal ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Moderatorzy wypowiedzieli sie w tamtym watku :p ... szczegol ze nie wprost ale kto mowil ze zycie jest proste? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wróćmy do tematu Załącznik 997:
czy ktoś ma może pomysł, jak zrealizować takie wspomaganie bez błysku z lampą klasy 380EX/420EX/430EX ?
Znalazłem nawet sposób na wymuszenie pracy tych lamp w TTL:
http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
przetestowałem ten sposób, jednak wyłącza on zoom lampy (a konkretnie ustawia na 35mm) oraz wyłącza niestety właśnie wspomaganie AF.
Czy ktos zna moze jakiś inny "Tips or Trick"?
no ale przeciz to nie ma znaczenia jak jest ustawiony zoom lampy, skoro lampa ma nie blyskac to i tak zoom nie potrzebnyCytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
jesli wylacza tez wspomaganie to kiepski ten sposob ;-)Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
No bo sposób nie jest na wspomaganie AF bez błysku, tylko na wymuszenie trybu manualnego 1/1 lub TTL w 380EX/420EX lub trybu TTL w 430EX (bo manualny ma).Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Nie kiepski, tylko nieodpowiedni.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Próbowałem go zaadoptować do innych potrzeb, ale się nie sprawdził.
A więc: czy w D30/D60/10D/300D istnieje jakiś sposób na wspomaganie AF z 380EX/420EX/430EX bez wyzwalania błysku?
Jest jeszce jeden patent, ale nadaje sie tylko do fotografowania natury nieozywionej, a absosmerfnie nie nadaje sie do strzelania ludzi/zwierzat.
Patent polega na polaczeniu kostki z przegubem od lampy i "wskaznika laserowego z nakladka".
Sa takie (nakladki) co wyswietlaja kwadraty, czy prostokaty, bo te z serduszkami i kwiatkami to chyba gorzej.
Dawno temu mialem taki patent, pomagal mi ostrzyc w warunkach ekstremalnych z moim AE-1, ale mysle ze AF tez moze wspomagac, znaczy trzeba by sprawdzic.