Obiektyw do krajobrazu. Jakiego dokonać wyboru ?
Witam,
planuję kupić nowy obiektyw do krajobrazu. Tylko niestety nie wiem jaki ? Posiadam Canona 450D.
Myślałem o Obiektyw Canon 17-85 mm f/4-f/5.6 EF-S IS USM tylko mam taki problem, bo na Cyfrowe.pl są dwie wersje jedna zwykła za 1799zł, a druga "OEM" za 1289zł i nie wiem jaka jest różnica. Jeśli znajdziecie jakieś ciekawsze propozycje za tą cenę w sklepie na terenie trójmiasta (np. Cyfrowe.pl) to proszę o info. :)
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
lakub
Odp: Obiektyw do krajobrazu. Jakiego dokonać wyboru ?
Zdecydowanie warto dopłacić do 15-85IS, ewentualnie wziąć Canona 18-135 albo 18-200. Oba pozostałe są głośniejsze i nieco gorsze mechanicznie, ale obrazek dają lepszy.
Pozdrawiam.
Wersja OEM zapewne będzie wyciągnięta z zestawu i nie będzie oryginalnego pudełka.
17-85 to słaby obiektyw, lepiej za te pieniądze weź Tamrona 17-50/2.8 VC i będzie ostro.
pzdr
jeżeli masz kit z IS to olej całkiem taki zakres i kup coś do poszerzenia zakresu w górę lub w dół, do krajobrazu i tak przymkniesz f8-11...
Do krajobrazu zdecydowałbym się na coś szerszego. Jest kilka fajnych szkieł do cropa Canon 10-22 mm, Tokina 11-16mm lub tańsza 12-24 mm. Większość z tych obiektywów po przymknięciu dają ładny i ostry obrazek.
Zastanawiałem się czy może nie dokupić jakiegoś filtra do mojego Canona 18-135mm ??? Chcę kupić NOWY obiektyw i powiem, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią więc proszę o wyrozumiałość :)
Proponuję Canon 17-40 lub 10-22. Nie rozumiem tylko po co przymykać do F11? o.O
Cytat:
Zamieszczone przez
lakub
więc proszę o wyrozumiałość
no jasne ,jesteśmy wyrozumiali ale jakbyś przejrzał to forum to nie miałbyś powodu zadawać takiego pytania